RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En kraftsalve


RASKT I PANNA: Salaten skal bare så vidt bli varm.
RASKT I PANNA: Salaten skal bare så vidt bli varm.
Det er mange veier til god kraft. Terning er ikke en av dem.

Det første trinnet på matlagingens høye stige må vel være å koke en god kraft. Kraft eller buljong er selve essensen i en rett, og kan gi selv den kjedeligste potetknoll virkelig smell.

Kraft med drag

Å lage god buljong er dessverre ikke så enkelt som å pakke opp en liten terning. Kokker sverger alltid til det samme mantraet: Kok kraft!

Jeg vet at for folk flest kan kraftkoking virke fryktelig tidkrevende. Og det må innrømmes – å bestille ti kilo kraftbein og deretter sette kraft hjemme, er et stort prosjekt.

Derfor er noe av det lureste du kan gjøre, å lage noen kokte kjøttmiddager iblant. Da får du kraft som det virkelig er drag i.

Ypperlig kjøtt er oksehaler, bryst, skanker, høyrygg, bankekjøtt eller bog. Kok kjøttet i en stor form i ovnen sammen med grønnsaker og rikelig med vann. Etter tre-fire timers koking har du en kjempegod kjøttmiddag.

Samtidig, på nesten mirakuløst vis, har du lagd den beste buljongen som finnes. Kraften kan fryses i mindre beger, sånn at du har til sauser og slikt siden. Et annet tips er å helsteke en and, kylling, kalkun eller due. Da kan du fint koke kraft på beina etterpå.

Fondantpotet

Buljongkoking av ulike grønnsaker er fantastisk. Buljonger brukes også ofte som base i risottoer og en rekke linse- og bønneretter.

Buljongen gir retten en fylde og karakter som vanskelig kan erstattes med det man får fra en fabrikkprodusert terning på 2x2 centimeter.

Fondantpotet er en gammel klassiker som smelter i munnen. Du kan bruke en god buljong, eller andefett om du skulle ha det. Kraft av and, kylling, gås, kalv eller okse går veldig bra.

Når potetene blir bakt i ovnen i kraften, vil de suge til seg en del av den – og bli supergode! Samtidig blir de litt gylne på toppen, noe som gir enda mer smak.

Gulrøtter, kålrot, kål, persillerot, løk og selleri kan tilberedes på samme måte. Litt tilsatt smak, som hvitløk, laurbærblad og urter, gjør fondanpotetene ekstra spennende.

Tradisjonelt blir fondantpoteter tournerte, det betyr at de blir skåret til i en fasong. Bruk en liten rotkniv, skjær av topp og bunn, og skrell fra øverst til nederst med bestemte drag slik at du får seks kanter.

Formen skal bli som et ovalt, kantete egg. Men først – kok i vei!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere