RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En krevende samtalepartner


Arne Næss har hatt betydning for utrolig mange studenter, sier viserektor ved Universitetet i Oslo. Arkivfoto
Arne Næss har hatt betydning for utrolig mange studenter, sier viserektor ved Universitetet i Oslo. Arkivfoto
Arne Næss kombinerte filosofi og livsstil, sier Inga Bolstad. Hun har kjent filosofilegenden siden hun var ung student på 80-tallet.

BLINDERN: Jeg visste jo at denne dagen ville komme, han var jo en gammel mann. Men likevel er det ufattelig. Han har vært en så stor del av livet mitt så lenge, sier viserektor og filosofiprofessor ved Universitetet i Oslo, Inga Bolstad, til Akersposten.no.

Mandag 12. januar sovnet Arne Næss Sr. fra Slemdal stille inn. Han vil bli husket av mange, både nasjonalt og internasjonalt.

Arne Næss har hatt betydning for utrolig mange studenter, både akademisk og gjennom sine bøker i vitenskapsteori og filosofi, sier Bolstad.

Avgjørende møte

Næss var professor ved Universitetet i Oslo i perioden 1939-1970, og er spesielt kjent for sin lærebok i examen philosophicum. Næss regnes også som grunnleggeren av dypøkologien og den såkalte Oslo-skolen.

Bolstad møtte ham for første gang da hun var ung filosofistudent på 80-tallet.

Siden har de jobbet nært og tett sammen, og er blant annet medforfattere av boken «Inn i filosofien», som ble utgitt i 2002.

For meg som ung student, var møtet med Arne Næss avgjørende for hva jeg skulle gjøre videre. Han stilte de store spørsmålene, som «hva er vitsen med å leve», og «hva det er som er sant», sier hun.

Kombinerte filosofi og livsstil

Bolstad mener noe av det spesielle ved Arne Næss, var at han kombinerte filosofi og livsstil.

Han var raus, og inviterte alltid motstanderen til diskusjon. Han var alltid ute etter å gå i dybden inn i problemstillingen, sier hun.

I tillegg var han leken og rabulistisk, både personlig og som fagperson.

En naturens mann

Arne Næss var også kjent som fjellklatrer og miljøaktivist, og innførte blant annet bolteteknikken i Norge. I 1997 ble han utnevnt til æresmedlem i miljøpartiet De Grønne.

Han tok naturen innover seg, sier Bolstad, som også fremhever at Næss både var uhøytidelig og til tider kunne være kontroversiell.

Du visste aldri hvilket standpunkt han ville ta. Han kunne derfor være en krevende samtalepartner, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere