*Nettavisen* Nyheter.

En kulturell institusjon Soria Moria, Vogts gate 64

Soria Moria ble åpnet 26. desember 1928, altså på den etter hvert så store kinodagen 2. juledag.

Bygget skulle krone kommunens store Torshov-utbygging med et kulturens palass, utformet med søyler og høyreist verdighet. Dette var helt etter datidens idealer om at skjønnhet i det ytre foredler menneskene.

Nyklassisistisk

Denne kulturens høyborg ble bygget av fabrikkeier Wilhelm Arnt Blystad, som hadde konfeksjonsfabrikk med 250 ansatte i Sandakerveien 52 og 35, altså like bak dette nye Soria Moria. Han mente at arbeiderne og beboerne i bydelen trengte et kulturelt tilbud i fritiden. Arkitekten som tegnet Soria Moria het Thorvald Astrup, samme mann som også tegnet den staslige margarinfabrikken i Stavangergata.
Bygget er i nyklassisistisk stil bl.a. seks store granittsøyler og en fransk balkong inspirert fra det klassiske Hellas. Soria Moria var også en annerledes bygning når det gjaldt innhold siden bygget hadde både kino, bibliotek og restaurant under samme tak. Så mange sosiale institusjoner på ett sted var nemlig ikke vanlig på den tiden.

Diger sal

Kinosalen hadde hele 1012 sitteplasser, men likevel hendte det ofte det var køer som strakk seg flere hundre meter på fortauet. I 1959 ble kinoen ombygd og den store stjernekuppelen ble erstattet av et flatt tak. Noen år senere ble det tydelig at det ikke var behov for en så stor sal så den ble bygd om til to kinosaler. Biblioteket trengte mer plass så det flyttet til Sandakersenteret. Men bibliotekets forlatte lokaler sto ikke lenge tomt før Torshovteateret flyttet inn. Derfor er det i dag restaurant, teater og kino i det gamle fine bygget i Vogts gate 64.

Til åpningen av Soria Moria i 1928 skrev Rudolf Nilsen et langt dikt, der særlig to av versene forteller hvilke forventninger som lå rundt bygget:

Just her må byen ha et filmens slott, og navnet ikke være Torshaug kort og godt, men Soria Moria - fjernt og stjerneblått!
Ja, Soria Moria, øst for alle ting og rett i vest der Melkeveien gjør en sving - men lettest når man det med Sagene ring!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.