RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En kunstnerisk flyreise


 
 
Stian Ådlandsvik tar oss med på både historiske og samtidige hendelser da han stiller ut på Galleri Erik Steen torsdag 17.april.

Otto Lilienthal, som var en pioner i utviklingen av glidefly i andre halvdel av attenhundre-tallet, sa en gang: "To invent an airplane is nothing. To build one is something. But to fly is everything." Utsagnet er representativt for menneskets eldgamle og evige ønske om å kunne beherske himmelrommet. Og vårt begjær etter stadig å kunne reise lenger, mer luksuriøst og med stadig større fly, går som en rød tråd gjennom Ådlandsviks utstilling.

Historie og nåtid i fokus

Stian Ådlandsvik bedriver moderne arkeologi. Både historiske og samtidige hendelser og gjenstander blir undersøkt, bearbeidet og gjenskapt i tegning, fotografi og skulptur.

I denne sammenflettingen oppstår det koblinger som reflekterer over vår historiske posisjon og våre visjoner for fremtiden.

Flere av arbeidene har utgangspunkt i Ådlandsviks gjentagelse av reisen som delene til det enorme flyet Airbus A380 Superjumbo tar gjennom Europa fra sine forskjellige produksjonssteder. Seksjoner av flyets skrog reiser med båt fra Hamburg, plukker opp vinger fra Wales og tar til slutt landeveien til sammensetting i Toulouse, før maskinen for egne vinger flyr tilbake til Hamburg for montering av interiør.


Denne "demokratiske" reisen gjennom mange land i EU har en høy pris: veier har blitt rettet ut og hus fjernet for at monster-delene skal kunne komme frem. Ådlandsviks verk reflekterer over det avtrykket denne produksjonen etterlater seg og over vårt behov for å lage så store maskiner.

Ambisiøs kunstner

Otto Lilienthals enkle og poetiske drøm om alene å kunne gli i flukt over slettene gjenfinnes i et skjellet av hans vinge-konstruksjon, laget av stålet fra et sikkerhetsgjerde som skal holde alminnelige nysgjerrige mennesker vekk fra den høyteknologisk fabrikkproduksjonen.

Utstilling er som helhet et tydelig eksempel på den metode Ådlandsvik bruker i sin stadige utforskning av nasjonal og europeisk identitet.

Stian Ådlandsvik er født 1981 i Bergen. Han gikk ut fra Kunstakademiet i Oslo i 2006 og har tidligere også studert ved Hochschule für bildende Künste i Hamburg.

Til tross for sin korte karriere har han allerede gjennomført flere utstillinger i inn- og utland. Han er innkjøpt av bl.a. Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst. Ådlansviks studiereise i forkant av utstillingen ble støttet med et stipend fra Norsk Fotografisk Fond.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere