*Nettavisen* Nyheter.

En legende gleder seg

Gleder seg: En alltid like blid og engasjert Arne Scheie gleder seg til nye Holmenkollen står ferdig. Imens kan statistikkguruen gå over plansjene som hjelper ham holde orden i kommentatorboksen. foto: Alexander Synstad

NRK-legende Arne Scheie fra Borgen føler vemod for gamle Holmenkollen som snart forsvinner. Men gleder seg også stort til det nye anlegget står ferdig. Kollen er ett av våre største symboler på Norge, sier Scheie.

MARIENLYST: Arne Scheie møter oss med et blidt smil, byr på kaffe og viser vei i det kontorløse landskapet i NRK-sporten. Redaksjonen har morgenmøte, men Arne prioriterer å prate om Kollen. Hans mentale arkiv om anlegget rommer mer enn du noen gang kan klare å lese deg til. Og det er ikke vanskelig å få veteranen til å snakke om Kollen.

Mest kjent

Han sier på karakteristisk Arne-vis:

Holmenkollen er jo den norske idrettsarenaen som er mest kjent i verden. Ja, vi kan sågar sammenlikne den med en arena som Wembley. Og hvor enn du kommer fra i Norge, står Kollen sterkt i bevisstheten. Den er en del av den norske folkesjelen. Norske idrettsutøvere sier jo selv at det å vinne i Kollen, ja det er noe av det største en kan oppleve.

Første renn

Den atskillige yngre utgaven av herr Scheie var til stede på sitt første hopprenn i Kollen i 1952. Sammen med senior så han 49 hoppere prøve å hoppe seg til laget som skulle forsvare Norges ære på hjemmebane. Det glitrer i øynene på Arne når han tenker tilbake.

Han trekker fram flere norske Kollen-vinnere som har gjort inntrykk på ham.

Vi har jo Ingolf Mork, Roger Ruud, Per Bergerud, Vegard Opaas, Espen Johnsen og Roar Ljøkelsøy. Og Bjørn Einar Romøren. Kollen har gitt meg og oss flotte opplevelser.

VM

Arne trekker fram VM i -82 som det store høydepunktet blant arrangementer i Kollen. Men guruen tenker også lenger tilbake. Han tenker på at Kollen, om mulig kunne hatt en enda større status som hopparena.

Den tysk-østerrikske hoppuka hadde TV-sendinger allerede i 1956. Men i Kollen slapp ikke NRK til med direktesending før i 1979. Fra 1973 til -78 hadde NRK lov til å vise en times redigert opptak fra Holmenkollrennet. Og inntil -72 ble TV-seeren avspist med kun tre minutter.

Den gang var arrangøren redd for at publikum skulle bli hjemme. Holmenkollen slapp altså ikke den internasjonale verden til før i 1979, mens hopp-uka gjorde det mye tidligere. Og man kan jo spørre seg om hopp-uka hadde hatt den samme enorme posisjonen dersom TV hadde måttet vente lenger. Kanskje Kollen hadde hatt et enda større posisjon dersom TV-seerne hadde fått slippe til tidligere, sier Scheie.

MÅ ha Holmenkollen

Fra villaen på Borgen kan Scheie så vidt se Kollens unike profil. Han tror det blir rart å se opp mot en ås uten Kollen-hopp.

Det er trist at det kjente landemerket blir borte. Men det blir spennende å se hvordan det nye anlegget blir. Og det vil jo skje fort. Allerede i 2010 er det prøve-VM.

Han mener det var helt nødvendig å bygge om Kollen.

Det er et anlegg som vi MÅ ha. Du vet, turistene vil ikke reise til Midtstuen. Fasilitetene blir mye bedre. Og vi har fortsatt et anlegg som ligger unikt til i vår hovedstad. Jeg håper og tror Holmenkoll-søndagen blir enda bedre og enda hvitere. Og ikke minst håper jeg at VM 2011 blir det beste verden har sett.

At guruen selv skal kommentere VM på hjemmebane er nærmest et folkekrav. Selv vil han ikke love noe.

Vi får håpe at NRK skal sende VM. Hvis det er et folkekrav om at jeg skal være med, så er jo det veldig hyggelig. Men, kommentatorer kommer og går, mens Kollen vil bestå. Jeg er den siste som tror at det ikke blir VM-sendinger uten meg. Men jeg legger ikke skjul på at det hadde morsomt å kommentere VM.

Annonsebilag