*Nettavisen* Nyheter.

En liten dose Nordre Aker

Årvollveien 52A-62E, så vidt i Bydel Nordre Aker. Naboene på samme side av veien bor i Bydel Bjerke.

Årvollveien er en kuriositet. Mesteparten tilhører Bydel Bjerke, men 52A-62E ligger i Nordre Aker! Byrådslederne legger skylden på markagrense og rodeinndeling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Byrådsleder Erling Lae

ÅRVOLL: Det er gøy å spasere i Årvollveien. Går du på venstre side, rusler du rundt i Bydel Bjerke. Stikker du over veien, havner du i Nordre Aker! Verdens kjappeste bydelsgrensepassering?

Men fenomenet gjelder ikke alle husene på høyre side, bare husrekken 52A-62E.

Hei, nabo! sier kanskje fyren i 52A til han i 50 C.

Ikke prøv deg, svarer han i nr 50C. Jeg snakker ikke til hvem som helst! Du bor i en annen bydel enn meg.

Så rart. Hva kommer det av? Det kunne være artig å finne det ut. Lokalavisens utsendte klør seg litt i hodet. Løsningen er å spørre byrådsleder Erling Lae (H) Han har nok greie på det.

Litt av et rod

Hvorfor spretter bydelsadressen sånn rundt i Årvollveien, Erling Lae?

Det er to ting politikerne og gudene kjemper forgjeves mot, svarer han.

Det ene er markagrensen, det andre er statistiske roder. Vi har ofte løftet hendene mot himmelen på grunn av disse to tingene. Hvis husnumrene du snakker om ligger innenfor markagrensen, begynner det å bli komplisert. Men hvis årsaken er at man har fulgt statistiske roder er det verre. Er det mulig, burde man prøve å gjøre noe med det, og forhåpentlig få samlet alt i Bydel Bjerke. Men da må vi kontakte Miljøverndepartementet, forklarer Lae.

Miljøvern..? Driver de som bor på Bjerke og forurenser for Nordre Aker-stakkarene?

Nei da. Men Miljøverndepartementet er de riktige å forhandle med om en liten flytting av markagrensen.

Jeg prøvde å finne det ut dette med roder, men kom bare fram til at det var mange av dem. Frogner alene har 14 sånne. Bare roder! Hva ER en statistisk rode?

En gammel måte å telle på, som er eldre enn de bydelene vi har, for å si det enkelt. Bydelene kan bestemme en del om områdene sine selv, men aldri på tvers av statsrodene.

Flytte grenser?

En oppslagsbok sier at roder er grunnkretser som igjen er delområder som seksjonerer Oslo kommune, for folketellingsformål og liknende. Noen ganger faller de sammen med kirkesogn eller valgkretser. Det gjør meg like klok...

Marka tilhører Bydel Nordre Aker, forklarer Erling Lae.

Hvis det "bare" er markagrensen som er årsaken, burde vi kunne avtale å flytte den litt, så disse husene greit kan komme inn i Bydel Bjerke. Det blir jo greiere for hjemmesykepleien og sosiale tjenester for eksempel å forholde seg til. Og det vil neppe bety stort for hovedstadens turgåere, fastslår han.

Det skal bli spennende å se hva som skjer. I mellomtiden kan vi ha det kult og løpe inn og ut av de to bydelene. Unikt! Lar ikke grensen seg flytte, burde de sette opp et severdighetsskilt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.