Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En litt annerledes praksis

Ferihan Avdiu, Anita Skramstad, Sjoira Kosoni og Mirjeta Nosha føler de fikk mye ut av praksisperioden i Spania i høst. Foto. Privat
Ferihan Avdiu, Anita Skramstad, Sjoira Kosoni og Mirjeta Nosha føler de fikk mye ut av praksisperioden i Spania i høst. Foto. Privat
Tilværelsen på et legekontor i Spania fortoner seg annerledes enn i Norge. Det fikk fire helse- og sosialfagelever på Sogn oppleve i november.

Mirjeta Nosha, Sjoira Kosoni og Ferihan Avdiu er fornøyde med praksisperioden. Anita Skramstad var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Mirjeta Nosha, Sjoira Kosoni og Ferihan Avdiu er fornøyde med praksisperioden. Anita Skramstad var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

SOGN: Ferihan Avdiu, Mirjeta Nosha, Sjoira Kosoni og Anita Skramstad fikk en litt annerledes høst, som henholdsvis tannlege- og legesekretærpraktikanter i Alfaz del Pi i Spania.

De fire ble plukket ut til å delta på en måneds praksisperiode på norskdrevede lege- og tannlegesentre i den spanske byen, der 10.000 nordmenn er bosatt.

Vi hørte faktisk mer norsk enn spansk, forteller Mirjeta, og innrømmer også at de var overrasket over hvor mange pensjonister det var der.

Vi hadde forventet mer ungdom kanskje, svarer hun på spørsmål om møtet med den spanske byen sto til forventningene.

Men de var veldig hyggelige altså!

Har utvidet horisonten

18-åringene, som går tredje året på helse- og sosialfag på Sogn videregående skole, er hjertens enige om at utenlandserfaringen har gitt dem stort faglig og sosialt utbytte.

Nå vet vi hvordan ting gjøres i utlandet, sier Sjoira.

Alle tre er åpne for at det kan bli både studier og jobb utenfor Norges grenser på dem en gang i fremtiden.

Kulturpåvirkning

Jentene har tidligere hatt praksistid her hjemme, og derfor la de spesielt merke til én ting som skilte seg ut under høstsolen i Spania.

Legene hadde mye tettere oppfølging av pasientene. Tannlegen møtte for eksempel pasientene til en kopp kaffe, eller middag etter jobb, sier Sjoira.

Men stemningen på legekontoret var også annerledes.

Pasienter og helsepersonell var mye flinkere til å kommunisere. Det var lettere å snakke med både nordmenn og spanjoler. Selv om nesten alle pasientene var norske, var de preget av kulturen i Spania, sier Mirjeta.

Kanskje det har noe med at mange av dem som reiser til Spania kommer fra en mer ensom tilværelse i Norge, spør faglærer Annie Ulvund.

Jentene nikker.

Erfaringene har nok gjort at jeg vil tørre å ta mer kontakt med folk neste gang jeg skal ut i praksis, og prate mer. Selv om folk kanskje vil se litt rart på meg, smiler Sjoira.

Kremelever

Ordningen med praksisplasser for tredjeårselever, er en ordning Sogn har fått i stand gjennom et kontaktnett skolen har opparbeidet seg over flere år. Tidligere har de samarbeidet med den norske skolen i Alfaz del Pi, men nå er det Sogn som administrerer ordningen selv.

Elevene blir fulgt til praksisstedet av faglærer, som passer på at elevene finner seg til rette, og holder kontakt med dem over internett i løpet av oppholdet. I tillegg har elevene en norsk kontaktperson på stedet som til enhver tid er tilgjengelig for dem.

Vi ser etter elever som er selvstendige og som kan klare seg selv. Samtidig er det viktig at det er en gruppe som går godt sammen, sier spaniansvarlig på Sogn, Karin Morger.

Dette er «kremelevene» våre, med god orden og som er faglig dyktige. Vi ser på denne muligheten som en gulrot til de som tar skolearbeidet på alvor. Og disse jentene er virkelig verdige representanter for Sogn, smiler Morger.

I mars drar en ny gruppe på fire elever fra Sogn på praksisopphold i Alfaz del Pi.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!