RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En lysere løsning

LED-belysning gir rom for både strømsparing og kreative løsninger.

Her skal det om kort tid ikke være en eneste glødepære, forteller daglig leder i Oslo Lysdesign, Geir Ove Langlo, mens han viser rundt i sin egen loftsleilighet. I stedet skal leiligheten belyses ved hjelp av LED, en type elektroniske halvlederchips som lyser når det sendes strøm gjennom dem.

Hovedargumentet for å velge LED er energisparing. Vi snakker om 15-20 ganger mindre strømforbruk enn tradisjonelle lyskilder. I tillegg har LED en levetid på opptil 11 år, forteller han, og viser hvordan downlights og uplights i både farget og hvitt lys og kontrollpanel med mange justeringsmuligheter skal gi et nytt lys på leiligheten.

Miljøvennlig

For noen uker siden gikk olje- og energiminister Odd Roger Enoksen ut og sa at han vil vurdere forbud mot salg av tradisjonelle glødepærer. Dermed blir sparepærer eller LED-belysning aktuelle alternativer.

Jeg tror LED på sikt vil ta helt over for glødepærer. Ikke minst på grunn av miljøfordelene, sier Langlo.

LED har i mange år vært vanlig som farget effektbelysning i barer, restauranter og liknende, og har nå også kommet på plass som vanlig rombelysning i en del hoteller og andre offentlige bygg.

Det forventes at LED snart også vil brukes som belysning i folks hjem.

Utfordringen med LED er at det hvite lyset har vært blåfarget. Mange trives ikke med det hjemme i stua. Men i det senere har det også kommet gulfarget LED som gir lys som ser tilnærmet ut som fra en vanlig pære, forteller lyskonsulent hos Expo Nova, Helle Berg Olsen.

Det er først nå jeg kan si at jeg kan tilby LED for hele huset ditt, samtykker Langlo.

Frem til nå har LED mest blitt brukt for eksempel som små spotter i en hylle for å gi en lyseffekt, fortsetter Berg Olsen.

Siden lyskilden er liten, robust og har lang levetid passer den fint til å integrere i møbler og arkitektur.

Det er for eksempel blitt mer vanlig å ha lys i gulvet, og der har LED et fortrinn fremfor annen belysning ved at den ikke blir så varm. Man slipper å brenne seg under føttene. Andre ønsker å utnytte fargemulighetene med LED og har for eksempel et panel med skiftende farger som et dekorativt element, sier hun.

Kvalitetsforskjeller

Berg Olsen understreker at det er stor forskjell i kvalitet mellom LED-produsentene.

Det er ikke alltid er lurt å velge den første og billigste, advarer hun.

Prisene på lysdioder varierer etter fargekvalitet, effektivitet og lysmengde. Det er mulig å få LED-pærer for ned til 50-60 kroner, men skal du ha en pære med med god nok kvalitet til å bruke som belysning i ditt eget hjem, må du ut med fra 400 kroner og oppover. Levetiden er til gjengjeld langt lenger enn på en glødepære.

Fagsjef i Lyskultur - Norsk kunnskapssenter for lys, Erlend Lillelien, tror ikke LED vil slå gjennom som allmennbelysning riktig enda.

Prisen er fortsatt for høy, og lysfargen for blåhvit. Men bruk av LED som markering er blitt mer og mer populært, for eksempel som nedfelt i gulv, fortau, som lyssteiner i hagen eller som farget fasadelys, forteller han, og legger til at problemet med farget lys er at de færreste klarer å holde seg nøkterne nok.

Uten kompetanse kan resultatet fort bli tivoli.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere