RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halvorsen arbeidene i sitt eget verksted som nå kan sees på Teknisk Museum.
Halvorsen arbeidene i sitt eget verksted som nå kan sees på Teknisk Museum. Foto: Foto: Utlånt

Én mann, ett verksted

Et mekanisk verksted fra 1927, presentert slik det var da eieren Hans Halvorsen la ned virksomheten i 1952. Utstillingen finnes på Teknisk Museum.

KJELSÅS: – Halvorsen var oppfinnsom, allsidig og teknisk dyktig, forteller Henrik Smith, konservator på Teknisk museum og prosjektleder for utstillingen.

– Han utnyttet mulighetene til fulle i verkstedet. Det var selvsagt en forutsetning for å leve av denne type småskalaproduksjon på begynnelsen av 1900-tallet, understreker han.

I kjelleren

Bondesønnen fra Vestfold, Hans Halvorsen, bygget opp og drev det mekaniske verkstedet i kjelleren til familiens hjem i Hasleveien 42 i Oslo. Der laget han verktøy og maskindeler og utførte reparasjoner.

Verkstedet bestod i starten av to dreiebenker, slipeapparater og håndverktøy. I tillegg hadde Halvorsen selv laget boremaskin, dorpresse, slipeapparater og kaldsag. Regnskapsbøkene er bevart og viser hvem kundene var og hvilket arbeid han utførte. Dreiing av drev eller tannhjul var hovedbeskjeftigelsen.

Ekspansjon

Halvorsen drev verkstedet i en periode da industrien ekspanderte. På 1930-tallet vokste antall produsenter i verkstedbransjen. Det samme gjorde antall produkter, og økningen var særlig stor innenfor forbruksvarer.

I tillegg til oppdrag for industrien, hadde Halvorsen også mange private kunder. Blant annet reparerte han sykler, laget dusjhoder og deler til grammofoner. Halvorsens Verksted var en liten del i et stort marked, som hadde betydning for den sterke velstandsøkningen i årene omkring andre verdenskrig.

Dagboken

Halvorsen skrev om lange arbeidsdager i dagboken sin. Arbeidsøkter på ti timer var ikke uvanlig og ofte jobbet han også på søndager. Matinnkjøpene ble også nitidig notert, og menyen bestod i stor grad av sild, kneippbrød, nøkkelost og kaffe. I 1938 fikk han tuberkulose og var syk i to og et halvt år. I siste delen av sykdomsperioden bygget han på huset, og i underetasjen ble verkstedet utvidet. Det er dette rommet som nå kan oppleves på Teknisk museum. Hans Halvorsen døde i 1961.

Det er barnebarnet til Hans Halvorsen, Stein Halvorsen, som har gitt verkstedet til museet. Museets venneforening har flyttet verkstedet i sin helhet til museet i 2009. Da hadde det stått nærmest urørt siden 1950-tallet.

Les mer på: www.tekniskmuseum.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere