RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En mann for sin hatt


Don Martins siste plate er hans andre soloutgivelse på morsmålet.
Don Martins siste plate er hans andre soloutgivelse på morsmålet. Foto: Foto: Axel Greenwood Friis
Under oppveksten på Romsås ble Don Martin fascinert av hip hop fra USA. I år slapp han sin sjette soloplate «Mann for min hatt».

GRØNLAND/ROMSÅS: – Hvis Tingeling plutselig kommer og sier «ping», så tror jeg at det viktigste jeg kan ønske meg er at samfunnet blir mer demokratisk.

Martin Ahzami Raknerud (35), kjent under artistnavnet Don Martin, justerer på hatten og hilser på kjentfolk på Grønland i Oslo. Han har på seg en tjukk Adidas-jakke, vårsola lyser opp de pulserende bygatene i hovedstaden. Sjeldent går det mer en ti minutter mellom hver gang man hører noen rope «Halla Martin».

Med over to tiår som rapper bak seg, er Romsås-rapperen ev av pionerne i norsk hiphop. Tidlig på 90-tallet publiserte rap trioen Gatas Parlament, bestående av Don Martin og brødrene Aslak og Elling Borgersrud, Norges første norskspråklige rap-album «Autobahn til Union».

Fjorten år senere er Don Martin blant de mest profilerte navnene i hip hop-norge og slapp tidligere i år sin andre norske soloplate «Mann for min hatt».

– Navnet på skiva er et utrykk som handler om å stå for den man er. Alt for mange undervurderer verdien i å gjøre sin egen greie, være original og å utrykke seg selv.

LES OGSÅ: Se Don Martins premiere på «Isbilen», live fra Bandwagon-finalen i Gamlebyen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Don Martin

(Foto: Axel Greenwood Friis)

Romsåsgutt

Den prisvinnende rapperen forteller at oppveksten i Groruddalen har vært viktig for å definere musikken han produserer. Han utdyper at samholdet og identitetsfølelsen alltid har stått veldig sterkt på Romsås, som har hatt mye å si for hvordan han er som person i dag.

– Det er umulig å si hvordan det ville vært hvis jeg hadde vokst opp et annet sted, men de folka og tinga du har rundt deg er mye av det som former deg. Det handler blant annet om stolthet. Når jeg vokste opp var Romsås et sted som var synonymt med skjellsord. Det gjorde at folk som meg ville forsvare stedet.

Det var under oppveksten på Romsås at Martin oppdaget hip hop. Som ung ble han fascinert av Tommy Tee sitt radioprogram «Strictly Hip Hop», og det endte med at han tok opp hele programmet på kassett.

LES OGSÅ: Don Martin hyller sin barndoms dal på plate

– En del av grunnen til at jeg ble dratt til hiphop var fordi jeg delte det samme synet på ting som rasisme, fordommer og fattigdom som rappere ga utrykk for i tekstene sine.

– Norge framstår som en sur grisk dust

Nettopp fattigdom, rasisme og fordommer er alle gjennomgående temaer i tekstene til 35-åringen.  Han forteller videre at hans filosofi igjennom hele musikkarrieren har vært å gjøre verden til et bedre sted en den ville vært om han ikke var født.

LES OGSÅ: Årets Navn-vinner Don Martin: – Rasisme har gjort comeback i Oslo

En endring Raknerud gjerne vil se i Norge, er et samfunn hvor de som styrer landet står mer til ansvar for det de gjør.

– Når politikere ikke behøver å ta ansvar for beslutningene sine, ser vi hvor galt det kan gå. Når vi for eksempel velger å drite på Dalai Lama og samtidig hylle Shimon Peres, fører det til at det er superflaut å være norsk akkurat nå, utdyper han.

Når rapperen blir spurt om hva han ville gjort om han kom til makta i Norge svarer han lattermildt:

– Avsatt meg selv. Umiddelbart. Jeg tviler på at jeg hadde vært flink til å bestemme over andre.

Den tidligere latterfylte stemmen blir et tonefall dypere, pannen rynker seg og han drar hånda rytmisk over skjeggstumpene i det han starter å ramse opp hva han mener kunne blitt gjort bedre i samfunnet.

– Vi kunne brukt penga våre på en mye bedre måte. For noen år sia var det en avis som regna ut at for prisen på jagerflyene Norge kjøpte fra USA, kunne vi ha kjøpt store deler av regnskogen.

LES OGSÅ: Don Martin-initiativ har samlet inn 125.000 til Syria

Hip hop-artisten sier at om vi hadde investert pengene våre på å kjøpe opp betydelige deler av regnskogen, kunne vi ha bidratt til å løse problemet med at uvurderlig regnskog blir hugget ned. Dette er regnskog hvor forskere regner med at kuren på de fleste sykdommer finnes, grunnet det store artsmangfoldet, legger han til.

– Istedenfor kjøpte vi nye jagerfly lissom. Hva skal vi gjøre med dem lissom’? Fly over et annet land som ikke har gjort noe mot oss og slippe bomber fordi USA synes at det er et fint sted å bombe?

Raknerud har inntrykk av at Norge er et land som har mye, men som sitter igjen med en «mye vil ha mer» oppførsel, og at vi framstår som en «sur, grisk dust».

LES OGSÅ: «Jeg er så Oslo at...»

– Mista brodden

Martin mener at vi i senere år har sett en negativ trend i form av hva slags hiphop som blir promotert, og presiserer at stadig færre låter som omfatter sosiale temaer blir framhevet og promotert til allmenheten.

– Når hiphop ble «maintream» mista det litt av brodden sin. Det handler om penger. Plutselig skulle hiphop selges til alle – og når noe skal selges til alle må det være lettspiselig og lett forståelig.

LES OGSÅ: Don Martin feiret Spellemannspris med kebab og Åse Kleveland

Raknerud vektlegger at det viktigste budskapet han har til det norske hiphop-miljøet er å se på det man har som er annerledes som noe positivt.

– Et budskap til hiphop-norge? Jeg har kanskje hundre… tusen. For mange prøver å tilpasse seg til de tinga de ser gjør det stort, men de tinga finnes allerede. Trender kommer og går, de tinga som består er de folka som finner på sitt eget utrykk. Skal du komme deg noen vei er det viktigste å gjøre sin egen greie.

LES OGSÅ: Don Martin og Tommy Tee på MIniøya: – Pølser? Æsj!

Til tross for at han har vært i hiphop-miljøet siden barndommen, er han usikker på hvordan han har påvirka det norske miljøet. Øynene vendes mot folkehavet som myldrer forbi, mens han puster ut og lar lufta sive sakte ut gjennom munnviken.

– Wow, svarer han, før han på nytt trekker luft.

– Jeg har gjort det mer populært å gå med hatt.
 

LES OGSÅ: Rapper seg til bedre skriveferdigheter med Don Martin

Les mer fra dittOslos ungdomsredaksjon her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere