Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En mester(kokk) på å takle stress

HEKTISKE DAGER: Kokk og daglig leder av restaurant Fauna trives når det står på som verst, og mener at det er en viktig del av det å jobbe som kokk.
HEKTISKE DAGER: Kokk og daglig leder av restaurant Fauna trives når det står på som verst, og mener at det er en viktig del av det å jobbe som kokk. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen
Mesterkokk og eier av Fauna restaurant, Bjørn Svensson opplever hektiske dager etter at stedet ble tildelt en Michelinstjerne. Selv tar han tildelingen med knusende ro.

SOLLIGATA: – Fauna restaurant, vær så god! Kokk og innehaver, Bjørn Svenssson tar imot nok en bordbestilling, og plotter den inn i en diger bok.

– Det er bare en myte at du ikke kan få bord, eller at det tar 2-3 måneder før det er plass, sier Svensson i det mobilen ringer nok en gang.

Gode forberedelser betyr alt

– Så hvordan ser en typisk dag ut for deg?

– Vi tar en kaffe og en gjennomgang av dagen rundt 09.30. Da har vi briefing i forhold til menyen, og tar opp eventuelle avvik som allergier eller andre spesifikke ting å forholde seg til, sier Svensson.

Nøye forberedelser er viktig, og det ligger mye hardt arbeid bak hver eneste kveld.

– Kjøkkenet blir preppet hver eneste dag, og alt som kan gjøres i forkant som for eksempel kutting av grønt, sauser og kraft blir fikset, forklarer Svensson.

LES OGSÅ: Brann- og redningsdykker Ingunn: – Jeg er aldri redd på jobb

Vært verden rundt som kokk

Han påpeker samtidig at alle ferske råvarer som kjøtt, fisk og skalldyr blir laget etter som bestillingene renner inn. Og mangel av en råvare er ikke akseptabelt.

– Er en rett på menyen serverer vi den. Om en ingrediens skulle mangle får vi lete gjennom hele byen til vi finner det vi trenger, uansett hvor mye det vil koste oss, sier Svensson.

Selv om Svensson nå har jobbet med mat nesten hele livet var det ikke gitt at det var kokk han skulle bli. Det var først etter videregående at han oppdaget interessen for mat, og tok kokkeutdannelsen i Sundsvall, Sverige. Utdannelsen har ført til at Svensson har reist verden rundt og fått jobbet i noen av de beste restaurantene som finnes.

– Jeg har vært innom nærmere 35-40 steder så langt, men jeg trives utrolig godt her på Fauna på grunn av menneskene jeg jobber med, påpeker mesterkokken.

LES OGSÅ: Med døden som spesialfelt

Stress og ugunstige jobbtider

– Så hvilke kvaliteter trenger man for å lykkes i denne bransjen?

– For det første er det viktig å kunne takle stress, fordi dette er et ekstremt hektisk arbeidsmiljø. I tillegg må man beregne å jobbe på svært ugunstige tider, sier Svensson.

Hos Fauna er det høyt under taket med tanke på å holde en uformell stemning, noe som har vært en av visjonene helt fra starten.

– Vi ønsker at gjestene våre som kommer hit skal oppleve en avslappet atmosfære som appellerer til alle typer mennesker, både business og privat, avslutter Svensson.

LES OGSÅ:

NYHETSANKER I NRK: – Bare bra å være nervøs under livesendinger

DYREPLEIER: – Vi går ekstremt langt for dyrene våre

JORDMOR: – En hjemmefødsel er et naturlig mirakel

POLITIETTERFORSKER: – Det går ikke an å bli lei av denne jobben

=OSLO SELGER: – Jeg selger mest til damene

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!