En ny giv for Tøyen

Direktør for Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo, Arne Bjørlykke, ser lyst på å få Veksthuset ferdig i 2014. – Det vil være en flott presang i anledning 200-års jubileet til Botanisk Hage, som ble opprettet i 1814, sier Bjørlykke.

Direktør for Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo, Arne Bjørlykke, ser lyst på å få Veksthuset ferdig i 2014. – Det vil være en flott presang i anledning 200-års jubileet til Botanisk Hage, som ble opprettet i 1814, sier Bjørlykke. Foto: FOTO: Lars Roar Rud

Veksthuset på Tøyen har sprukket med 80 millioner kroner. Likevel er man nærmere byggestart enn noen gang.

Slik ser arkitekt Stein Halvorsen for seg at Veksthuset på Tøyen blir seende ut.

TØYEN: Østkantavisa treffer direktøren ved Naturhistorisk Museum på Tøyen, Arne Bjørlykke. Her, på gressbanen nord for «Sirkustomta», skal det bygges et digert veksthus.

Planene har versert i over 70 år, og planleggingen har tatt tid. Opprinnelig lå det an til å koste 250 millioner kroner. Nå er prislappen økt til 330, forteller Bjørlykke.

– Det er et meget krevende bygg, som ingen har bygd her til lands tidligere, unikt i nordisk målestokk. Skisseprosjektet ligger nå på 330 millioner, en betydelig kostnadsøkning, sier han.

LES OGSÅ: – Det blir Veksthus!

Komplisert

Sprekken forklares i tekniske forhold rundt byggkonstruksjonen, som er av glass.

– Den løsningen som ble foreslått av artkitekt Stein Halvorsen er utrolig spennende og flott. Men siden ingen har bygd et så stort glasshus, måtte det gjøres flere utredninger, forklarer Bjørlykke.

To jubileer

Planen er å ha prosjektering ferdig i februar/mars. Da kan prosjektet legges frem til budsjettering hos de rødgrønne.

– Da kan vi komme med i budsjettprosessen for 2012-budsjettet, sier han videre.

Som en skjebnens ironi kommer dette svært beleilig opp mot to viktige jubileumsmarkeringer for Universitetet sin del, forklarer Bjørlykke.


– Hvis vi kommer med i 2012-budsjettet, kan vi legge ned grunnsteinen i 2011, som er 200-års jubileet for Universitetet i Oslo. Og blir Veksthuset ferdig i 2014, blir det til 200-års jubileet for Botanisk Hage. Det hadde vært en flott presang, smiler direktøren.

Veksthuset er et spleiselag mellom private sponsorer og statlig finansiering. Skipsreder Jens Ulltveit-Moe spytter i 50 millioner kroner. Gjødsel-giganten Yara bidrar med 10, mens Eckbo-stiftelsen gir 3 millioner.

– 230 millioner må bevilges over statsbudsjettet, sier Bjørlykke.

Videre planer

Bjørlykke har svære vyer for videre utvikling av Tøyen-området. Veksthuset er trinn én i en tretrinns rakett.

Ønsket er å overta Munch-bygget å lage et naturfaglig skolesenter i samarbeid med Oslo kommune. Her pågår det dialog med byrådet.

– Jeg ønsker også å bygge et teknisk museum på sirkustomta, selv om det er høyttekning fra min side. Får vi flere museer her, blir det en synergieffekt. Man forsterker det man allerede har. Da får vi et museumscluster, påpeker Bjørlykke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag