En ny side av krigen

Det var nysgjerrigheten til barnebarna som gjorde at Inni-Carine Holm skrev boken «Så kom krigen..»

Det var nysgjerrigheten til barnebarna som gjorde at Inni-Carine Holm skrev boken «Så kom krigen..» Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen

Basert på tre dagbøker har Inni-Carine Holm skrevet "Så kom krigen..", en bok om hennes utrolige opplevelser av tiden før, under og etter andre verdenskrig.

SKILLEBEKK: Kulda biter og det er en glede å finne riktig adresse på første forsøk. Inni-Carine Holm lukker opp døren til sitt hjem og det oser av historie i det man kommer inn. Med en varm kopp te, og boken i fanget er vi klare. Dagbøkene som er en stor del av boken ligger i sofaen ved siden av Inni-Carine.

Velstand og reiser

9. april 1940 sluttet niåringen Inni-Carine å skrive eventyr. Nå ville hun heller skrive dagbok, og det er disse som nå går inn i historien. I den nye boken ”Så kom krigen…” skildrer hun den glamorøse livsstilen i flotte hjem før krigen, og hvordan krigen skapte en ny hverdag med alvor, savn og redsel.

– Jeg beskriver kontrastene i epokene som boken berører, og ville gjerne gi et levende bilde av hvilken tilværelse krigen brøt over tvert, sier Inni-Carine

Hun forteller om et miljø preget av velstand, tjenerskap og utenlandsreiser særlig til Middelhavslandene. Nice og Monte Carlo virket som det var et must.

- Vi reiste med kofferter så store som dukkestuer, sier hun.

Samhold

Tyskernes inntog visket vekk betydningen av dette skillet.

Da krigen kom fikk alle mennesker et veldig samhold, vi var på samme parti. Forskjellene rik og fattig kom helt i skyggen, det som betød noe var at vi hadde et felles mål, og det var et fritt Norge.

- Kjenner jeg får gåsehud når jeg sier det, dagens unge har nok litt vanskelig med å forstå det, sier hun og presiserer hvor vidunderlig det var å få oppleve friheten.

Dette øyeblikket er nøye beskrevet i boken, og står som en av hennes de store minnedagene i livet.

Barnebarna spurte om krigen

Det hele begynte med at mitt eldste barnebarn spurte meg om jeg kunne fortelle han litt om krigen, så det gjorde jeg. De synes det var fengslende å høre meg fortelle om krigen, og det var inspirasjonen til å skrive ned min beretning fra livet mitt på den tiden.

Ingen grenser

Hun skjønner at det kan være vanskelig for barn å forstå denne tiden, og har skrevet verket med nettopp dette i tankene. Hun vil først og fremst fortelle en spennende historie men også gi dem en sjanse til å fatte.

– Det var veldig mange ting vi manglet, og det gjorde noe svært positivt med oss.Det må være mentalt sunt å mangle ting, for oppfinnsomheten vår hadde ingen grenser. I dag hender det at barn kjeder seg. Det gjorde vi ikke den gangen, sier Holm med et lurt smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.