Gå til sidens hovedinnhold

En oransje drøm i Cape Town

Cape Town er stor- byen på sørspissen av Afrika som byr på alt fra vin i verdensklasse til haidykking i møtet mellom Atlanterhavet og Det indiske hav. Ved foten av Table Mountain rommer byen nå også en liten dame med en stor gjestmild drøm.

- Her skal jeg bo!

Aina Thorseth (54) kjørte inn i Cape Town første gang som nybakt 50- åring og opplevde at alt stemte. De herlige menneskene, den vakre naturen og en verdensvant by gjorde såpass inntrykk at Aina snart var tilbake.
- Jeg reiste ned flere ganger og fikk kontakt med en megler. I mai 2004var huset mitt.
Eiendommen hun kjøpte var en nedslitt viktoriansk enebolig på 100 år. Renoveringsarbeidet startet umiddelbart. De 6 lyse rommene fikk hvert sitt
bad, og Aina fikk lekt seg med interiørbakgrunnen sin.
- I november åpnet jeg første sommersesong. Det var et mareritt. Der sto jeg klar til å motta mine første gjester helt uten noe erfaring i
reiselivsbransjen og tenkte: "Hva har jeg begitt meg ut på?"
Men de ni bærumsdamene som kom over dørstokken den novembermorgenen likte det de så, og Aina senket skuldrene.
- Jungeltelegrafen er min beste venn. I disse dager er 95 prosent av gjestene mine norske. Dagen starter og slutter med norsk tale. Det er så mange dialekter at jeg tror jeg prater litt rart for tiden, smiler hun.

Den oransje drømmen

- For noen år siden så jeg programmet "Det gode liv" på TV2, og jeg syntes alle som gjorde noe annerledes var tøffe. Det programmet gav meg en liten dytt. Det var flere som hadde min drøm og torde å virkeliggjøre den i utlandet. Så hvorfor skulle ikke jeg?
Gjestehuset Aina hadde i bakhodet var interiørmessig stilrent og blandet norsk og afrikansk design. Med kunst fra townshipet Khayelitsha på veggen og Røros ullpledd i sofaene er blandingen komplett. Fargene går i treverk, hvitt og oransje innenfor veggene til Orange Guesthouse.
- Området her heter Oranjezicht, gateadressen er Upper Orange Street og så synes jeg at oransje er en hyggelig suppleringsfarge. Appelsinhuset,
kaller gjestene mine det.
Gjest Turid Hatland (42) fra Nordstrand har tatt med familien til Appelsinhuset denne Sør- Afrikanske vinteren.
- Vi synes det er hyggeligere å bo på et gjestehus enn et hotell. Her kan vi sitte rolig i stua om kveldene og kose oss sammen.
Dagens besøk i et av Cape Towns lutfattige township har gjort inntrykk på hele familien. I blikkforstedene er voldelig kriminalitet, skyhøy arbeidsledighet og stor HIV- spredning problemer alle innbyggerne må forholde seg til.
- Vi har bestemt oss for å ikke spille lotto når vi kommer hjem igjen. På veien hjem i dag fant vi ut av vi allerede hadde vunnet jackpotten da vi
ble født i Norge.
Hun anbefaler andre å prioritere en slik tur på linje med vinsmaking og naturopplevelser.
- Selv om man føler seg rik og hvit når man er der, er det viktig å se. Ordentlige mennesker prøver å gjøre det beste ut av fattigdommen.
- Som en gjennomsnittlig norsk sommer
En gang i året reiser Aina hjem og besøker sønnen og venner i Oslo og familien i Sandnes. Hun velger seg juni.
- Klimaet her nede er nydelig, men vinteren kan være regnfull med temperaturer rundt 15 grader. En Sør- Afrikansk vinter er som en gjennomsnittlig norsk sommer.
Da går turen til Oslo.
- Å gå langs Bogstadveien og vindusshoppe på en findag er fantastisk, og et besøk på Frognerparken kafé med gode venner er obligatorisk, smiler Aina som flyttet til Cape Town etter 32 år i Oslo, de 12 siste i Jacob Aalls gate på Majorstua.
På spørsmålet om gjestehuset i Cape Town har blitt det gode liv, er hun glassklar.
- Helt klart, jeg angrer ikke et milligram. Men huset har også blitt en livsstil. Med gjestene jobber jeg tidlige morgener og sene kvelder, og det liker jeg godt. For hver positiv tilbakemelding fra gjestene mine får jeg bare større arbeidslyst. Dette livet kan jeg leve lenge.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?