*Nettavisen* Nyheter.

En overlevende

Overlevde bølgen: Jan Faye Braadland vender stadig tilbake minnesmerket som ble reist i Paradisbukta etter tsunamikatastrofen. Skulpturen gjort av John Audun Hauge har en sentral plass i boken gjennom Essi Frydenlunds fotografier. Foto: Vidar Bakken

Hvordan kan man leve videre etter å ha overlevd vår tids største naturkatastrofe? Jan Faye Braadland forsøker å finne svaret med boken «Bare en overlevende».

HOLMEN: Forfatteren Jan Faye Braadland er på ferie i paradis, snorklende utenfor Thailands vakreste strand på øya Hong. Det er 2. juledag 2004. På stranden sitter hans kone og datter med kjæreste.

«Så plutselig, ut av intet, stiger det opp en frådende vannvegg, kanskje ti meter høy, som tordner og fosser av gårde på skrå innover med longtail-båter og cabin cruisere på toppen».

150 meter fra land opplever Faye Braadland sitt livs mareritt. Tsunamien slenger han inn mot land, hvor han finner seg selv høyt hengende i en trekrone.

«Det er helt stille, uendelig stille. Er jeg den eneste overlevende på denne jord?»

Dette er noe av åpningen av boka «Bare en overlevende», en vakker bok med et svært alvorlig tema.

– Med det samme var det total stillhet. Mennesker og dyr, alt var i sjokk, sier Faye Braadland.

Virkeligheten kom fort på han.

– Skrikene og ropene vekket meg. Hva hadde skjedd med mine nærmeste. Jeg skjønte ikke omfanget av katastrofen før jeg kom ned på bakken, forteller Braadland.

Døde og lemlestede

Hans datter, Karoline, hadde i samme sekund hun så bølgen klart å styrte inn i jungelen bak stranden. Hennes kjæreste, Patrick ble såret og slått bevisstløs. Hans kone, Essi Frydenlund, unngikk så vidt drukningsdøden.

– Jeg fant Essi inne i jungelen, stående som en saltstøtte. Lettelsen over at mine hadde overlevd utløste nye krefter i meg. Det var mange som trengte hjelp. Adrenalinet pumpet og ga meg nye krefter. Først etter en stund klarte jeg å ta innover meg at vi hadde overlevd en ufattelig katastrofe, sier Braadland.

Senere kom tankene

– De unge har klart seg tilsynelatende bra, mens min kone og jeg har utviklet en posttraumatisk lidelse, sier Braadland.

Det tok fire år før han klarte å skrive om hendelsen.

– Da hadde jeg fått det såpass på avstand at jeg kunne skrive boken. Dette er min måte å komme videre i livet, samtidig som jeg også håper å kunne gi de som «bare» overlevde et ansikt utad og et begrepsapparat., sier Faye Braadland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag