RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FUGL: Perlehøne med kastanjer i kremsaus.
FUGL: Perlehøne med kastanjer i kremsaus. Foto: Tore Sandberg

En perle av en fugl

Alle fugler smaker av fugl, men noen smaker mye mer enn andre.

Du har sikkert sett dem. Selv om du ikke vet det. Ofte sprader de rundt i zoologiske hager, med sine karakteristiske små hoder og store kropper. Perlehøns er pryddyr og likner mer på påfugler de mangler bare fjærprakten enn på "vanlige" høner. De er også flokkdyr og bruker dagene til å tusle rundt og spise det de kommer over: frø, røtter, bær, snegler eller termitter. Perlehøns synes å ha god appetitt, kanskje er det derfor smaken på kjøttet kan bli så god. Størrelsen er omtrent som for andre høner, mellom en kilo og halvannen.

Perlehøns trives best i tropiske strøk. Gjerne sør for Sahara. Det er ikke så ofte du påtreffer dem i restaurantmenyene, men perlehøns finnes på import og velassorterte butikker begynner å ha dem i fryseren. Vår grossist henter dem fra oppdrett i Frankrike hvor de har levd på et blandingsfor som gir en helt fantastisk smak.

Til ukens oppskrift kan du trygt bruke kylling i stedet for perlehøns. Prøv da å skaffe en landkylling-variant som smaker mest mulig, siden norske kyllinger generelt smaker mindre og mindre. I et slikt landskap spår jeg en lysende framtid for råvarer som sparker fra seg. Og siden jeg har lest at perlehøna skal være tilpasningsdyktig, må det bli plass til den når jeg starter min drømmegård på landet om noen år.

Til retten vil det være ideelt om du har liggende en leirform med lokk, såkalt romertopf. Alternativt kan du bruke en ildfast form eller som jeg en flott kasserolle med lokk. Noen av grønnsakene er bakt med i gryta, sausen blir laget i den, og mot slutten tilsettes alt høsten har å by på av godsaker: fåresopp, hestebønner, kastanjer... dette må jo bli godt.

Av Tom-Victor Gausdal

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere