*Nettavisen* Nyheter.

En plass med stort hjerte

Solvik Camping på Malmøya er byens eneste campingplass for funksjonshemmete. Inger-Lise Kristiansen fra Oppsal mener hun har funnet paradiset.

Malmøya: Her blir man akseptert for den man er. Det er ingen som reagerer om man tar av seg benprotesen når man skal bade, eller om man har noen kilo for mye under badedrakten, smiler hun

Hun har tredje sesong på Solvik Camping og blir mer og mer glad i stedet.

Dette er en perle og er den beste rekreasjon om finnes! Her kan du være deg sjøl om du går på hjul eller krykker. Det er ingen som glaner og kommer med stygge bemerkninger. Jeg har blitt så glad i denne plassen! I år flyttet jeg ut 17. mai og drar ikke hjem til Oppsal før forteltet pakkes ned i september. Her er man dessuten flink til å hjelpe hverandre, forteller hun.

Mange dugnadstimer

Solviks Venner ble startet i 1968. I dag er det 61 vogner og hytter der. Tomten leies av Oslo kommune, men campingplassen driftes av foreningen på dugnad. De får driftsstøtte på 100.000 kroner fra kommunen. Pengene brukes til generell drift, noe som innebærer alt fra dopapir til asfaltering av vei. I år skal pengene brukes til å pusse opp vaskerom, og dusjene skal isoleres å få bedre plass til rullestoler.

I løpet av en sesong legges det ned tusenvis av dugnadstimer her. I foreningen er det ca. 200 medlemmer, og 60-70 av disse stiller opp på dugnadene, forteller Robert Brodersen.

Han er medlem av styret og bor i en av hyttene sammen med kona Bia. De er på plassen for tiende året på rad.

Hyttene er for dem som ikke fungerer i en vanlig campingvogn lenger, forteller han.

Veitrøbbel

Selv om begge mener Solvik er et flott sted å være, er det noen skjær i sjøen. Det største er veien ned til plassen.

Vi har slitt med den veien i ti år, men ingen vil ta ansvar. Langsmed gjerdet i den siste bakken er det et digert hull. I fjor var det en blind som falt mellom gjerdet og veien og brakk beinet på to steder. Om en bil skulle sette seg fast der kommer man ikke opp ved egen hjelp, sier de.

Så lenge man er selvhjulpen, kan man søke om plass på Solvik. I dag er det både blinde, svaksynte og bevegelseshemmede som har sommerresidens der.

Kravet til å få en ledig plass er at man har en funksjonshemning som gjør at man ikke ville fungere på en vanlig campingplass. I dag har vi 10 personer på venteliste, men for å komme på den må man være bosatt i Oslo, forteller Robert.

Dagbrukere

Det finnes sommervann, og dusj- og toalettanleggene er tilrettelagt for funksjonshemmede. Stranden er offentlig, men det er ingen parkeringsplasser for funksjonsfriske.

Det er bare de med blå handikapkort, eller de som får besøkskort, som kan parkere her nede. Plassen har også dagbrukere. For 200 kroner i året blir man medlem av Solviks Venner og får egen nøkkel til dusjer og toaletter. For andre gjester finnes det en utedo i et lite stabbur. Medlemmer kan også bruke "Bowlingen", som er samlingslokalet vårt. Det kan man låne om man får mange gjester og vogn eller hytte blir for liten. Vi har også ti båtplasser som medlemmene våre kan leie, sier Robert.

Det finnes en kafé og en baderampe på en stor betongbrygge, hvor man kan kjøre en rullestol helt ned i vannet. Det er veldig synd at så få funksjonshemmede vet om dette stedet. Her ser man ikke funksjonshemningen din, men ser deg som menneske, avslutter Inger-Lise.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag