En populær biltrend

Det er slett ikke sikkert at SUV-en du har foran deg trekker på alle fire.

Naturligvis kommer trenden fra Amerika, der det for mange første og fremst gjelder å vise seg fram.

Og mer enn én nordmann har latt seg lure av gunstige bruktpriser på tøffe firehjulstrekkere, bare for å oppdage at den slett ikke drar på mer enn to hjul. Et stort hull gaper der aksler og annen 4x4-teknikk normalt befinner seg.

Suksessen Qashqai

Nissan gjør stor suksess med SUV-liknende Qashqai. Bilen var den sjette mest kjøpte personbilen i Norge i fjor. Suksessen fortsetter inn i 2010, men glem 4x4-varianten. Så langt i år trekker kun en av ti Qashqai på alle fire. 90 prosent selges med kun forhjulsdrift.

Nå følger Nissan på med Juke. Juke hører hjemme i klassen under, der den møter konkurranse fra blant annet Toyota Urban Cruiser.

Også Toyotaen selges uten 4x4, men så langt i 2010 har 85 prosent av dem som valgte Urban Cruiser satset på 4x4-varianten. Tilsvarende tall for den litt større Skoda Yeti er 78 prosent.

Alle uten 4x4

Suzuki bygger så godt som alle sine biler med og uten 4x4. Den norske importøren har derimot valgt å standardisere på firehjulsdrift. Deres SX4 er nå nest mest solgte 4x4-bil i Norge.

Kompakte og små SUV-er inngår blant favorittbilene til godt voksne på grunn av høyere sittestillingen samt at firehjulsdriften gjør vinterkjøringen enklere.

Crossover-modeller

Dette er typiske firehjulstrekkere (SUV/crossover) som også kan leveres kun med drift på to hjul:

* BMW X1

* Mercedes GLK

* Mitsubishi ASX (i august)

* Mitsubishi Outlander

* Nissan Juke (kommer)

* Nissan Qashqai

* Skoda Yeti

* Toyota Urban Cruiser

* Volvo XC60

* Volvo XC70

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag