*Nettavisen* Nyheter.

En prat med presten

For Åste Dokka (26) er relevant forkynnelse og god kommunikasjon viktige stikkord. Nå starter hun opp som prest i Nordberg menighet.

Nordberg: Åste Dokka tror det er helt nødvendig med god kommunikasjon mellom kirken og folket. Kirken er folket, mener hun. 3. søndag i advent ble hun ordinert til prest og nå starter hun opp i Nordberg menighet. Dokka skal i hovedsak ha avsvaret for årets konfirmantkull, en oppgave hun gleder seg til. Selv er hun oppvokst på Bekkelaget og har tidligere jobbet med ungdomsarbeid på Nordstrand.
- Det viktigste er at konfirmantene får et godt og tillitsvekkende møte med kirka. Jeg håper de vil oppleve dette som et sted hvor de kan føle seg akkurat så hjemme som de er. 14-åringer er ikke ferdig satt som mennesker. De har ikke landet. Det er noe av det jeg synes er spennende og artig. Det er mye fremtid i denne aldersgruppa, sier hun.
Som ung kvinne, bryter hun med manges fordommer når det gjelder den typiske prest.
- Mange ser nok umiddelbart for seg en middelaldrende mann. Sånn sett har jeg kanskje en fordel når det kommer til førsteinntrykket. Men der stopper det. Det er jo det samme som gjelder for alle- det handler om å være troverdig som den man er- og det er like utfordrende for meg som for noen annen.

En fin sjanse

Det var etter videregående Dokka bestemte seg for å sjekke ut hvorvidt det var noe hold i kristendommen. Etter grunnfag i litteraturvitenskap, bestemte hun seg for å starte på teologistudiet.
- Mitt utgangspunkt var eksistensielt, men etter at jeg hadde begynt studiene, var jeg stuck. Jeg syntes det var utrolig spennende, forteller Dokka som var ferdig teolog i juni i fjor.
Ved siden av studiene har hun vært aktiv innen organisasjonsarbeid. Fra 2004 til 2006 var hun leder for Norges kristelige studentforbund (kalt Forbundet).
Nå ser hun frem til å prøve seg som prest. Hun er ansatt i et vikariat, siden kapellan Fredrik Ulseth slutter for å begynne som sokneprest i Lambertseter menighet. Vikariatet varer frem til september.
- Jeg er veldig glad for å få denne sjansen. Det gir meg muligheten til å teste ut presteyrket over en periode og se om det er noe for meg.

Kirken og kommunikasjon

Både som leder for Forbundet, som førstekonsulent i Kultur- og kirkedepartementet og som del av redaksjonen til tidsskriftet Kirke og Kultur har hun jobbet aktivt med formidling og kommunikasjon. Den nye jobben som prest byr på nye utfordringer.
- Kirka kan ofte være dårlig til å kommunisere. Forkynnelsen kan fort oppleves som religiøst støy. En utfordring ligger i å knytte relevante linker mellom budskap og vår situasjon. Jeg ønsker å vektlegge relevant forkynnelse. Jeg tror kirka for mange er noe basalt, den ligger nær en nerve. Det viser seg jo blant annet i forbindelse med kriser, død, fødsel og samliv. Kirka er et sted å være i de store hendelsene. Når det kommer til hverdagslivet, er nok viktigheten delt. Noen bruker kirka, andre ikke. Et mål må være å engasjere flere folk i hverdagen. Her må det settes krav til kirka og de som jobber her, men også til folket. Det er jo kirkas medlemmer som er kirka og det krever et ansvar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.