*Nettavisen* Nyheter.

En privat oppgave

nn Påskeuken velsignet oss med både regnvær, plussgrader og en og annen solstråle, og dermed er vinteren 2010 historie. Men da snøen forsvant, dukket late Oslo-folks etterlatenskaper i stedet opp. Nærmere bestemt søppel.

Alt fra hundeskitt – både i og utenfor pose – sigarettsneiper, sigarettpakninger, hundeskitt, sjokoladepapir, klær, sofaer, vaskemaskiner, ja stort sett det meste man ikke lenger har bruk for. Under vinterens beskyttende snø er det nemlig ikke den ting Oslo-folk ikke synes passer å slenge fra seg i det offentlige rom. Og ærlig talt; det skyldes latskap.

Førstkommende tirsdag starter årets Ruskenaksjon. Ruskengeneral Jan Hauger kan i den forbindelse varsle om at 120 millioner kommunale kroner brukes årlig på å fjerne søppel i hovedstaden. Det tilsvarer omtrent hele budsjettet til rusomsorgen. Det tilsvarer også ganske mange barnehageplasser, sykehjemsplasser eller fritidsklubber. I stedet må altså kommunen bruke pengene på å rydde søppel hvermansen ikke gidder å bære med seg til nærmeste søppelbøtte.

Selvsagt har ikke absolutt alle bil, slik at man får levert fra seg større avfall, men det finnes faktisk gode løsninger, der både hvitevarer og møbler man ikke ønsker å besitte lenger kan bli plukket opp.

Det verste er likevel holdningene mange synes å ha til at ens eget avfall ikke angår en selv. Å slippe både sneiper, røykpakker eller annen embalasje på bakken virker som en selvfølge for mange. Denne formen for ansvarsfraskrivelse er ikke bare pinlig, den er også dyr. Til syvende og sist er det jo uansett skattepengene våre som går med til å rydde opp i hovedstadens parker og gater.

Håpet må være at Rusken-generalen får sine ønsker oppfylt; nemlig at vi alle blir flinkere til å holde Oslo ren og pen. Kommunen må selvsagt ta sin del av ansvaret med å sette ut nok søppelbøtter og sørge for at disse blir tømt jevnlig, men det finnes uansett ingen unnskyldning for å kaste søppel rett ned på gaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.