RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solberg Andresen viser bilde av sin tipp tipp oldemor Engel.
Solberg Andresen viser bilde av sin tipp tipp oldemor Engel.

En reise tilbake i tid

- Lukk øynene og lat som om dere står utenfor Frogner gård.. Anette Solberg Andresen tok de frammøtte på Oslo Bymuseum med på en tur 200 år tilbake i tid, tirsdag kveld. Her kunne de få et innblikk i kvinners kår tidlig på 1800-tallet.

- Jeg står her i dag for å hedre disse kvinnene. Solberg Andresen kan fortelle om kvinner som arbeidet hele dagen lang kun med å veve. Interessen startet med funn av en protokoll av stoff vevet av kvinner for 200 år siden.
- Jeg begynte å bli interessert i disse kvinnene og deres liv, derfor står jeg her i dag.
Jeg bøyer meg i støvet for disse arbeidsomme kvinnene!

Flittige kvinner

På reisen tilbake i tid møtte vi blant annet Madame Glad fra Vestre Grefsen med sine 7-8 barn, og Fru Marthine Collett hvor det var litt mer velstand og moro. Til felles hadde disse to damene at de vevde - dagen lang, og brukte all hjelpen de fikk til den jobben. Oppskrifter på hvordan vaske ull med vann og urin, og hvordan dyrke lin ble også delt.
- Alle klær ble sydd for hånd. Tjenestepikene fikk stoff og klær i årslønn - klær de måtte sy selv. Mon tro hva ungdommen utenfor kjøpesentrene ville sagt til en slik lønn, humret Solberg Andresen.

De frammøtte på foredraget var begeistret over reisen tilbake i tid, og humret lett over Solberg Andresens lystige språk.
- Jeg er virkelig imponert over hvor flittige disse kvinnene var! Det var kjempe bra foredrag også så moro! Randi Hochlid frydet seg på Oslo Bymuseum og hadde tatt turen dit sammen med sønnen sin. Hun tok turen på grunn av sin interesse for by og gårder.

Kontraster

Solberg Andresen var veldig fornøyd med oppmøtet og syns det var artig å måtte hente flere stoler enn opprinnelig satt opp. Hun var veldig opptatt av kontrastene mellom nåtiden og 200 år tilbake.
- Jeg undrer hva våre damer ville sagt om vi tok de med en tur til byen i en bil med oppvarmede seter og kjørte de til Hennes og Mauritz. Ville de være stolte, eller ville de rett og slett skjemmes? undrer Anette Solberg Andresen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere