RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En rimelig god investering

Akerli borettslag ble bygd fra 1955-1957. I mars 1955 flyttet Solfrid Ekvang (77) inn i en treroms leilighet i borettslaget. Med en investering på 5000 kroner den gang, kan man trygt si at Solfrid gjorde en god investering.

Kalbakken: Det var den 28.mars 1955 Solfrid flyttet inn på Kalbakken med mann og en sønn.
Et sant mareritt
77-åringen kommer fra Torshov, og det var en ren tilfeldighet at hun endte opp i leiligheten hun fortsatt bor i.
- Vi hadde vært medlemmer av OBOS i mange år, så når vi fikk tilbudet om denne leiligheten, hadde vi ikke noe valg, men jeg er veldig glad for at vi flyttet hit, smiler Solfrid som likevel synes den første tiden i borettslaget var et sant mareritt.
- Det var helt grusomt her. Det var gjørme og skitt overalt. Vi måtte ta sønnen vår ut på trappa og spyle han før han fikk komme inn, mimrer enka.
I tillegg til at det så ut som en byggeplass i Kalbakkstubben i 1955, var det kun én butikk i området og buss til byen en gang i timen.
- Det var tre til fire timer ventetid i butikken. Det var kølappsystem. Det var grusomt, og i tillegg hadde jeg en unge på slep. Det var et mareritt å komme seg ned til byen. Det lå planker på fortauet for å ha litt tørt å gå på, men egentlig var det som å bo på en byggeplass. Det er ikke rart en blir glad av å bo her nå, når'n tenker på hvordan det en gang var, ler Solfrid.
Men tidene forandrer seg.
- Nå har jeg alt jeg trenger her. Jeg har aldri vurdert å flytte. Det er så ordentlig her på Kalbakken, understreker Solfrid som til tross for at hun har bodd i den samme leiligheten i nesten 50 år aldri har vurdert å flytte.
- Nå er jeg fornøyd med alt. Her har det vært orden bestandig, skryter Solfrid og smiler.
Veldig trygg
- Ja, også er vaktmesterne her helt unike. Det er aldri noe søppel ute. Vennene mine som kommer på besøk sier alltid at det er så pent her. Det er min største skrekk at vaktmesterne slutter. Jeg føler meg veldig trygg her. Dører og alt blir alltid passet på.
I tillegg til gode vaktmestere, er naboer også godt å ha når man bor alene - særlig når naboen i tillegg inviterer på kaffebesøk.
- Arne (Garvang red. anm.) passer på meg. Han ber meg ofte inn på kaffe, og han er en koselig kar. Ellers omgås jeg ikke så voldsomt med naboene mine, men jeg er med på turer som borettslaget arrangerer.
Men når undertegnede spør om det er noe i det hele tatt som kunne vært bedre, må Solfrid gå i tenkeboksen.
- Neheeei. Det tror jeg egentlig ikke. Jeg gruer meg litt til rehabilitering av badet, men det går nok det og, smiler 77-åringen som er helt enig i at hun gjorde en rimelig god investering den gang - 28. mars 1955.
- Ja, den gang var det husleie på 177 kroner, inklusiv fyring. Jeg husker vi måtte ha 2500 kroner selv, og det var veldig slitsomt å få tak i de resterende 2500 kronene. 5000 kroner var veldig masse penger den gang. Etter at vi hadde bodd her i fire-fem år, husker jeg at mannen min hadde en årslønn på 21 000 kroner.
Men alt i alt var det en god investering. Leiligheten som den gang kostet 5000 kroner, går nok for over en million kroner i dag, 50 år senere.
Minisamfunn
Daglig leder for borettslaget, Magne Eilertsen er opptatt av at "minisamfunnet" i Akerli borettslag gjør at beboerne føler tilhørighet og slipper å føle seg ensomme.
- Vi holder forskjellige arrangementer for å få folk til å føle at de har noe til felles. Problemet med å bo i blokk er at man går ut av døra, uten å vite hvem naboen din er. Her har mange av beboerne bodd i flere år, så mange kjenner hverandre, forteller Magne som også gjør sitt for å sørge for at beboerne er fornøyde og har det bra.
Hver beboer over 67 år får en konfekteske til jul.
- Det er veldig viktig, spesielt for eldre mennesker som sitter alene, å ha et nettverk. Vi kaller oss det inkluderende borettslag, avslutter den daglige lederen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere