*Nettavisen* Nyheter.

En ruvende intellektuell

Statsminister representerte det offisiell Norge under bisettelsen av Arne Næss. En ruvende intelektuell, sa Stoltenberg om Næss. Foto: alexander Synstad

Ris kirke var fullsatt da Arne Næss ble bisatt. Han var en leken filosof, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin minnetale. Stoltenberg og kronprins Haakon var blant dem som viste Næss den siste ære.

RIS: Det var en beveget statsminister som holdt minnetale over bautaen i norsk åndsliv.

Examen philosophicum var mitt første møte med Arne. Og jeg har fortsatt bøkene hans. Han var en leken filosof i møte med nye studenter. Arne var en avholdt og respektert åndshøvding. Man kan undre seg hvordan et menneske kan samle så mange og likevel ha den roen. En ruvende intellektuell, sa Stoltenberg.

Det var ikke en sitteplass å oppdrive i Ris kirke mandag ettermiddag. Den nærmeste familien, slekten, venner, kolleger og andre var møtt opp for å vise den siste respekt for en mildt sagt usedvanlig mann.

Stolt av bestefar

Det yngste barnebarnet Ingrid sa i sin minnetale:

Bestefar, jeg er stolt av å kunne kalle meg ditt barnebarn.

Sønnen Ragnar Næss mintes spaserturene mellom Frognerseteren og hjemmet i Einar Skjæråsens vei på Midtstuen. De siste årene begynte sprekingen å føle alderen på kroppen.

Han sa at en får være glad for at en har bein i det hele tatt, på sin positive måte. Men det var nok tøft for han som alltid hadde vært fysisk sterk. Av og til begynte han å synge på "Marseillaisen" når vi gikk. Da gikk han og trampet takten, sa sønnen.

Trampet takten

Og den franske nasjonalsangen ble spilt før jordpåkastelsen og utbæringen av båren. I Arne Næss' ånd ble takten trampet.

Arve Tellefsen spilte stykker av Ole Bull og Arne Nordheim. Marius Løkse spilte fløyte. Professor i idéhistorie og mangeårig kollega Guttorm Fløistad holdt også minnetale. Det gjorde også David Rothenberg, musiker, filosof og komponist.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.