RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En seier for ungdommen

Joakim Tangen (15) går til daglig i tiende klasse ved Gran skole. På fritiden overtaler han Bydelens politikere til å bevilge penger til ungdommen.

Furuset: Joakim Tangen ble enstemmig valgt av de andre Ungdomsrådsmedlemmene som leder av Ungdomsrådet sjette desember ifjor.
Holdt en kort tale
- Jeg måtte si noen ord. Jeg holdt vel en liten kort tale hvor jeg sa at vi må benytte sjansen nå når vi kan si noe. Vi må gjøre det vi kan for å få utrettet noe i Bydelen. Jeg ble enstemmig valgt, smiler 15-åringen.
Ungdomsrådet kom til alle bydelene i desember. Rådet er opprettet for å gi ungdom en sjanse til å bli hørt om saker som angår dem i deres bydel. Målet for ungdomsrådene er å bevare barns og ungdoms interesser i bydelene.
Joakim og de andre ti medlemmene i ungdomsrådet i Bydel Alna ble kastet rett inn i det. Første oppgave for ungdommene var budsjettkampen. Da Bydelsdirektøren la frem budsjettforsalget sitt i november, ble det travelt for Joakim og resten av ungdomsrådet. De gikk gjennom forslaget. Punkt for punkt.
- Vi skulle gi våre uttalelser til saker på budsjettet som angikk oss, så vi gikk gjennom hele budsjettet. Noe ble lest i sengen, men vi kom oss ihvertfall gjennom hele forslaget.
Dermed hadde de ti medlemmene konkrete saker til neste møte i Ungdomsrådet. Sakene og budsjettforslaget ble diskutert og undersøkt. Og det harde arbeidet resulterte i at Joakim og resten av ungdommen fikk gjennomslag - for alle sakene sine.
I Bydelsdirektørens forslag ble det foreslått kutt på 400 000 kroner til fritidsklubbene i Bydelen.
- Et slikt kutt ville fjerne grunnlaget for det som gjør fritidsklubber attraktive for ungdom. Fritidsklubbene var allerede under innsparing. Enda flere kutt ville blant annet ført til reduserte åpningstider, forklarer tiendeklassen-eleven.
Ungdommen satt ikke lenge og deppet over kuttene. Istedet gikk de sammen før BU-møtet og lagde uttalelser som de presenterte under BU-møtets åpne halvtime.
- Vi fikk applaus og mange positive tilbakemeldinger. Vi er vant til å snakke foran andre. Når et flertall har valgt meg demokratisk, regner jeg med at folk synes jeg kan snakke for meg, sier Joakim som har jobbet som elevmegler på skolen sin i flere år hvor han blant annet har holdt kurs om konflikthåndtering.
- Jeg er vant til å drive med denslags. Det viktigste er å ivareta ungdommens interesser.
For å overbevise politikerne om å la være å kutte, argumenterte ungdommene med at det er vanskelig å få innpass i andre klubber enn akkurat der de bor.
Furuset klubben er stengt, og Teisen har heller ikke fritidsklubb. Og ungdommens argumentasjon var overbevisende. Istedet for å kutte med 400 000 kroner bevilget BU 300 000 kroner til senter på Furuset.
Ingen stor sum
- Det er ingen stor sum, men det er en seier i seg selv å få noe. Det er ihvertfall en start. Nå diskuterer vi i Ungdomsrådet forslag om hva og når.
I tillegg til ungdomstilbudet tok ungdommen opp kampen mot kutt i helsesektoren, og ungdommens argumentasjon fikk Bydelsdirektøren til å helomvende. Fra forslag om kutt på to og et halvt årsverk, bestemte Bydelsdirektøren seg for å opprettholde antall helsesøstere og i tillegg få to og et halvt årsverk til.
- Vi virker som et rådgivende organ og uttaler oss om det som er viktig for oss. Politikerne kan rådføre seg med oss om saker som angår barn og ungdom.
Det er vanskelig for enkeltpersoner å gjøre noe alene, men nå må vi benytte sjansen til å gjøre noe for ungdommen. Før sammenslåingen av bydelene kjempet folk i Furuset for ungdomsklubb i 15-20 år.
Ungdommen fikk også gjennomslag for penger til skatepark.
Ungdomsrådet er partipolitisk uavhengig.
- Målet er at vi skal fremme ungdoms interesser, ikke politikk.
Tidligere kalte Ungdomsrådet i Alna seg for LURA (Lokalt UngdomsRåd i Alna), men på grunn av at ungdommen virkelig ville bli tatt på alvor, endret de navn til AUR (Alna UngdomsRåd). I utgangspunktet har rådet møter åtte ganger i året, men i tillegg blir det en del ekstra-møter. Og etter kun et par måneder i råd, er Joakim og varamedlem Behzad Saeidi (15) godt fornøyd hittil.
- Til tross for at vi ennå ikke har fått fritidsklubb her på Furuset, er vi veldig fornøyd med det vi har utrettet, samstemmer de to.
Tilslutt kommer Joakim og Behzad med følgende oppfordring:
- Folk er velkomne til å komme på møtene våre. Der har de en sjanse til å fortelle om ting de synes er urettferdig.
Men selv om lederen for Ungdomsrådet er en talefør ung mann, har han ingen store ambisjoner innen politikken. Eller?
- Jeg var helt bestemt på at jeg skulle gjøre noe innenfor forsvaret, men nå er jeg blitt litt usikker. Tidligere har jeg ikke vært særlig så veldig interessert i politikk, kun i det som gjelder meg og andre rundt meg. Nå føler jeg at dette begynner å bli interessant, og jeg tenker at dette muligens kan være noe for meg, smiler Joakim.
Men noe drøm om å bli statsminister, det har han ikke. Ikke ennå.
- Det høres litt slitsomt ut, avslutter Ungdomsrådslederen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere