RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En skam å la eldre mennesker bo slik


Else Gundersen (f.v.), Klaus Marthinussen og Anne Marthinussen gransker bildene etter brannen som kostet deres far livet.
Else Gundersen (f.v.), Klaus Marthinussen og Anne Marthinussen gransker bildene etter brannen som kostet deres far livet.
Familien Marthinussen sitter igjen med mange spørsmål etter den tragiske dødsbrannen i Ormsundveien.

NEDRE BEKKELAGET: John Oddvar og Ellen Marie Marthinussen satt i stuen da de så gnistregnet utenfor vinduet. Da de gikk ut kunne de slå fast at det brente i andre etasje.

John Oddvar tok tak i brannslukningsapparatet og gikk inn igjen. Det ble det siste han gjorde.

Den avdødes barn sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål.

Har etterlyst rehabilitering

Den tragiske dødsbrannen i Ormsundveien har gått sterkt inn på familien Marthinussen.

I mange år har de etterlyst rehabilitering av boligen, uten å bli møtt med velvilje. Den kommunale tjenesten Boligbygg har hatt ansvaret for forvaltningen av sveitservillaen.

I 2004 ville kommunen høyne husleia. Det ble møtt med protester fra de tre søsknene. En takstmann engasjert av kommunen kom da og så på boligens tilstand.

I sin rapport skriver han at det er en «bolig med meget stort etterslep av vedlikehold, både ute og inne». Dette førte til at husleia ble redusert, men ingen videre rehabilitering.

Frekt

Søsknene har en rekke ganger forsøkt å skaffe sine foreldre et nytt bosted, da både gressklipping og snømåking begynte å ta på kreftene til John Oddvar.

I en artikkel i Aftenposten hevdet daværende eiendomsdirektør i Boligbygg, Gisle Tangnes, at det eldre paret hadde blitt tilbudt en erstatningsbolig, men at de ikke var interessert i å flytte.

- Det er frekt av ham å si noe sånt. Sannheten er at det ble tilbudt å stå på venteliste på en to-roms i 2005, på tross av at de hadde leid boligen siden 1981, sier en oppgitt Else.

Tangnes ønsket ikke å kommentere saken da Nordstrands Blad kontaktet ham tirsdag.

En plutselig velvilje

For noen år tilbake tilbød søsknene seg å male huset, hvis kommunen ville dekke malingsutgiftene. Det var ikke aktuelt. Det var heller ikke midler til å montere en takstige som gjorde at feieren fikk feid pipa.

I etterkant av husbrannen viste derimot kommunen seg fra en helt annen side. Tom Bothner fra Boligbygg, som var tilstede på branntomta, skal i samtale med Klaus Marthinussen ha forsikret om «at det ikke skulle stå på utgiftene».

Han fortalte meg at de skulle dekke alle kostnader, og sørge for at mor fikk sykehjemsplass uten å stå på venteliste. De kunne visst nok prate etater seg i mellom, forteller han.

Markedsdirektør John Danielsen forteller at dette er vanlig praksis hos Boligbygg.

Vi strekker oss så langt som mulig etter en slik hendelse, sier han.

Tom Bothner selv ønsket ikke å kommentere saken da Nordstrands Blad var i kontakt med ham.

For familien føltes det riktig å stå frem for å sette søkelyset på problemet, og kanskje hindre at noe lignende skjer med andre familier.

Det er viktig at folk får øynene opp for hvordan kommunen behandler beboerne sine. Det er en skam å la eldre mennesker bo slik, mener Anne Marthinussen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere