RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En skjult skeiv verden på utstilling i sentrum

I forbindelse med Skeive dager møtte Lokalavisen fotografen Mario Firmino, som har portrettert homofile mennesker som lever i Øst-afrikanske land. Der er homofili forbudt.

Sentrum: Det hele startet med et ønske om å gjøre et internasjonalt arbeid i samarbeid med skeiv solidaritet og skeiv verden, sier Firmino på Filmens hus i Dronningens gate i Oslo.

Fotoutstillingen Africa mix startet i forkant av Skeive dager, og er et foruroligende møte med en verden der menneskene som portretteres ikke har lov til å eksistere. I Uganda og Kenya benekter nemlig både myndighetene og flertallet av befolkningen at det finnes homofile, lesbiske, bifile eller transkjønnede mennesker.

Sterk tur

Med støtte fra blant annet Norad og Landsforeningen for Lesbiske og homofil frigjøring, dro fotografen ut på en reise i land hvor homofili er forbudt, sett ned på, og hvor homofiendtligheten er stor.

Firmino reiste tre uker rundt i Kenya, Tanzania og Uganda sammen med en norsk journalist.
Det sterkeste jeg opplevde på turen, var møtet med menneskerettighetsforkjemper Julie Vicktor Mukasa, sier Firmino.

Hun fortalte meg at hvis hun kom til å dø om kort tid, ville det ikke være forgjeves hvis hun visste at hennes engasjement hadde vært med på å hjelpe noen mennesker.

De sterke ordene fra den ugandiske menneskerettightetsforkjemperen er et eksempel på at homofile og lesbiske i Øst-Afrika har viktige talspersoner, og en voksende homobevegelse. Firmino forteller at Mukasa har saksøkt staten for ulovlig ransakelse av hennes hjem, og venter i disse dager på rettsak.

Såre smil

Det digitale speilreflekskameraet til Firmino ble stjålet på reisen, så de fleste bildene ble tatt med et nyervervet kompaktkamera.

Det som slår tilskueren, er at nesten alle menneskene på bildene smiler.
Har de en grunn til å smile?
Situasjonen ble ganske unaturlig da jeg tok frem kameraet, sier Firmino.

Han forklarer at mange av bildene ble tatt impulsivt, og at de fleste menneskene smilte automatisk. Det er likevel tydelig for publikum at fotodokumentaren viser modige folk, som er villige til å risikere noe for en sak de tror på ved å la seg avbilde.
Det var veldig overveldende å få høre så mange forskjellige livshistorier, og møte mennesker som fortsatt lever i skjul på grunn av seksuelle legning, sier Firmino.

De snakket med rundt 20 mennesker i hvert land fra forskjellige storbyer. Firmino håper at fotoutstillingen kan være med på å øke menneskers solidaritet og forståelse for homofile i land hvor undertrykkelsen fortsatt er stor.

Ta turen ned på Filmens hus i Dronningensgate 16, for å få med deg utstillingen som varer ut uka.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere