RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ENGASJERTE: Frode Kyvåg og Marion Ravn sammen med elevene Mira, Sigrid og Elisabeth på Kastellet skole. FOTO:PRIVAT
ENGASJERTE: Frode Kyvåg og Marion Ravn sammen med elevene Mira, Sigrid og Elisabeth på Kastellet skole. FOTO:PRIVAT Foto: FOTO: PRIVAT

En skole som bryr seg

Kastellet skole har avrundet høstens nasjonale anti-mobbekampanje, men det gode arbeidet fortsetter.

KASTELLET: Gjennom kampanjen «Manifest mot mobbing 2011-2014» har Kastellet skole i likhet med andre osloskoler hatt fokus på forebyggende arbeid mot mobbing.

Et inkluderende skolemiljø jobber de imidlertid for året rundt (se fakta).

Nulltoleranse for mobbing

– Elevundersøkelsen viser at de fleste elevene våre trives, men vi har som alle andre noen tilfeller av mobbing. Og én er én for mye. Vi vil ikke bare være best faglig sett, men også sosialt sett, sier assisterende rektor Nina Kristin Sæthre.

– Vi ønsker å være en skole som bryr seg, og som følger opp alle, sier Sæthre.

Empati og respekt i praksis

I tillegg til det kontinuerlige arbeidet, har skolen i flere uker fokusert spesielt på bevisstgjøring og holdninger.

Alle elevene skal nå vite hva mobbing og krenkende adferd er, og hvordan og hvorfor man skal si fra. De vet også hva ord som empati, respekt, likeverd, toleranse og inkludering betyr både i teori og praksis.

Inspirerende popartist

Nylig ble kampanjeperioden avrundet med en fellessamling. Det var god stemning, entusiasme og mye glede i kultursalen.

Alle klassene skrev under en miljøkontrakt om at de skal bidra til å gjøre skolen til et godt sted å være, og gruppearbeider ble presentert.

På scenen underholdt ikke bare kreative og dyktige elever, men også Marion Ravn.

– Jeg elsker å være MOT-ambassadør. Det er lov å ha store drømmer og tro på seg selv, sa Ravn.

Viktig med kontinuitet

BSK-general Frode Kyvåg har jobbet med holdningsskapende arbeid blant barn og unge i 30 år. Nå har han innledet et samarbeid med Kastellet skole, og vil bidra på flere samlinger fremover.

– Det ville jeg gjort selv om jeg ikke hadde barn her selv. Jeg har reist mye rundt og holdt foredrag, og synes det er enestående det de gjør her. Det er med skam å melde mange skoler som ikke tar mobbing på alvor, sier Kyvåg.

– Det viktigste er kontinuerlig arbeid og bevisstgjøring. Mobbing er en av hovedutfordringene blant dagens oppvoksende unge, og det må vi ta fatt i. Noe av det viktigste er å vise elevene hvordan de kan si fra, for mange er redde for å bli kalt sladrehank, sier han.

– Utfordringene ligger der hele tiden, men her skaper man en kultur som sier at det ikke er aksept for mobbing. Det er jeg veldig glad for. For å prestere må du trives, og uten trivsel og trygghet fungerer du ikke, fastslår Kyvåg.

Viktig å bry seg

Kristine Melsom har barn på Kastellet skole, samtidig som hun er MOT-frivillig og har bidratt i kampanjeperioden.

– Her følger man konkrete prosjekter, og slutter ikke selv om kampanjeperioden er over. At man skal bry seg, er det som står sterkest tilbake nå. Vi hadde samling der elevene skulle gi andre tilbakemeldinger på hva som var bra med dem, og jeg gråt da jeg hørte hva de sa. Det var personlige ting som styrket selvfølelsen, og ikke det ytre i det hele tatt. Det var fantastisk, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere