RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En smak av hytteidyll


 
  Foto: Foto: Carl Martin Nordby
Dette har vi lyst på etter en lang tur i påskeferien.

Ukens rett er en rustikk lammevariant med masse smak. Lam og påske klinger godt sammen for de fleste, og dette er en middag som passer godt på hytta etter en lang dag på tur.

Dropper lagringsvin

Dette er ikke en anledning til å dra fram de elegante burgunderne eller bordeauxene fra kjelleren. De vil fort miste glansen og bli totalt overkjørt av lammeskanken.

Jo enklere mat, desto enklere vin – det er en god huskeregel. De virkelig store vinene nytes best i følge med tilsvarende elegante råvarer. Lagringsvinen sparer vi derfor til det er trøffel, foie gras, kaviar eller hummer på menyen.

Da er de på sin plass, og finner sitt perfekte motstykke i maten.

Fire toppviner

Her trenger vi derimot en vin som er like rustikk som hyttas tømmervegger og det kraftige lammemåltidet. Det finner vi hos Niepoort, et velrenommert portvinshus som også gjør seg bemerket med rødviner av høy kvalitet.

De fire røde toppvinene Redoma, Batuta, Vertente og Charme er suverene, men til hytta og lammet er vi ute etter noe mindre avansert. Vi går for produsentens enkleste rødvin, Niepoort Fabelaktig Douro 2008 (45269, kr 129,90, basisutvalg), som i motsetning til de andre Niepoort-rødvinene har en meget hyggelig pris.

Etiketten er for øvrig laget spesielt for det norske markedet, med egne illustrasjoner og en historie på norsk. Vinen finnes også i andre land, med tilpassede etiketter og historier.

Mørk bærfrukt

Fabelaktig er laget av lokale druesorter fra området Cima Corgo i Douro. Hovedsakelig brukes Touriga Franca, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Barocca og Tinta Cão.

Dette er druer som sjelden operer på egen hånd, men som utgjør basen av portvins- og rødvinsproduksjonen i Douro.

Vinen har en mørk bærfrukt med et litt jordlig innslag og krydret preg. Den har god fylde og saftige tanniner, noe som harmonerer flott den smaksrike retten.

Noe bedre enn en kraftfull portugiser og en smaksrik lammeskank – etter en lang påsketur – kan jeg faktisk ikke tenke meg. God påske!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere