RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En smak av Seinfeld


Her er suppen fra Seinfeld-episoden i en noe forenklet versjon.
Her er suppen fra Seinfeld-episoden i en noe forenklet versjon. Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby
Dette er suppen som mange har hørt om, men få har smakt. Husker du «The soup Nazi» fra tv-serien Seinfeld?.

Originaloppskriften på «Al Yeganeh» inneholder over 60 ingredienser i en firetrinns framgangsmåte, noe som gjør den til et vel stort prosjekt for hjemmekjøkkenet.

Full av smak

Her presenterer vi derfor suppenazistens suppe i en forenklet utgave, tilpasset utvalget i norske butikker. Suppen er basert på mange forskjellige grønnsaker, mye krydder og saftig kyllinglår.

Den er tykk, proppet med ulike konsistenser og smaker, og til slutt toppet med enda mer smak – med referanser til det latinamerikanske kjøkkenet. Hvilket land suppen kommer fra, er det vel ingen som egentlig vet, men den ser i mine øyne ut til ut til å være sterkt inspirert av Mexico.

Fra et kokkeperspektiv kan denne oppskriften fortone seg som et underlig sammensurium av ingredienser. Men hvis man går retten litt nærmere etter i sømmene, ser man at den spiller på alle de kombinasjonene smaksapparatet vårt elsker: varmt sammen med kaldt, kjøtt sammen med grønnsaker, hete kryddere sammen med ost, rå løk sammen med rømme.

Mat

SMAKSRIK: Mengder av grønnsaker og krydder gir suppen masse smak.

Suppeparty

Det blir en del hakking av grønnsaker her, men dette kan du for eksempel gjøre mens kyllingen koker. Sørg bare for at bitene er jevnt over like store, slik at de får omtrent samme koketid.

Hvis du får venner på besøk, kan de droppe blomsten til vertskapet, og heller medbringe et av garnityrene til suppen ­– så blir det mindre styr for travle deg. Du har jo allerede vært på en solid handletur, og satt av to timer på kjøkkenet, for å kunne invitere til suppeparty à la Seinfeld.

Mat

HAKKEJOBB: Mye skal kuttes opp før suppen er klar.

– No soup for you! Les om da "The Soup Nazi" besøkte Oslo i 2011!

 

Slik gjør du det

Vi starter vi kalaset med å koke kyllinglårene i 45 minutter i vannet, sammen med sjalottløk, hvitløk, gulrot og laurbærblad. (Kjøttet plukkes senere rent for bein og skinn etter koking. Kast skinn og bein. Ta vare på den gode kraften og kjøttet.

Mens lårene koker seg møre, koker du tre poteter i en egen kjele og hakker rødløk, gulrot, paprika, rød chili og hvitløk.

Mat

KYLLING: Kokes opp sammen med noen av suppegrønnsakene.

Fres disse grønnsakene i olivenolje i en kjele i ett minutt. Tilsett de tørre krydderne og fres videre i ett minutt til. Tilsett deretter bokstomat, rødvin, grovmost potet, kokte brune eller svarte bønner og maiskorn. Ha i kraften fra kyllingen og kyllingkjøttet. Smak til med limejuice og salt.

Kok dette sammen i 10 minutter og hell opp i skåler. Suppen skal nå være spicy, krydret, grov, tykk og full av smak. Enda bedre blir det når du topper hver skål med en spiseskje av henholdsvis egg, rødløk, cheddar, ruccola, crème fraîche /yoghurt og guacamole.

Mat

BØNNER OG POTETER: Inngår i det store samspillet i gryta.
 

LETER DU ETTER... Resaturant og kafé eller takeway i Oslo? Sjekk ut vår nye byguide skjeriOslo.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere