RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En smed det stod ild og gnister av

I 1945 fylte smedmester Ole Reinhardt Kjeldsen (1870-1960) 75 år og i den sammenheng var det omtale av ham i Nordstrands Blad 10. februar 1945.

Smed Kjeldsens vei heter gangveien fra enden av Seterhøyveien og ned til Ekebergveien ved nr. 154. Her bodde smeden fra 1907 og hadde smien i et rødt hus ved veien. Kjeldsenbakken kalte en tidligere Framveiens øvre del mot nord. Før det kom boliger her og før det var politistasjon her, hadde Kjeldsen sin smie her. Smeden var en hedersmann som har fått 2 veistubber oppkalt etter seg.

Smedmester R. Kjeldsen fyller 75 år den 12. desember. Han er fødte i Eidsskog, men kom tidlig til Oslo hvor han tok sitt håndverksmesterskap.

Det var langt mellom folk på Bekkelaget da hr. Kjeldsen i slutten av 1890-årene startet sin smie på Bekkelaget opprinnelig i den samme bygning som nu nyttes som politistasjon, seinere under eget tak ved Ekebergveien i vestskråningen av Nordseterskråningen. Men det var ikke lenger mellom folk den gangen heller enn at den muntre klangen fra hammer og ambolt i stille morgentimer nådde mange i deres senger og kalte til liv og virke. Som vellingklokkene fra storgårdene i bygda. Som dampfløyten fra gamle "Ceres" når den skjøv seg fram gjennom Ormsund for å hente øyboere til byen. Da brendte gjerne gamle Anders Holtet av dagens første mineskudd for den kommende bebyggelse, mens den enda eldre lyktetender, Nilsen på Korsvold, kanskje alt hadde gjort unna slukningen av vegbelysningens fåtallige parafinlamper.

Mange hester ble skodd

Det var liv over smedfaget den gang. Smia ved veien var skapende og folkelig bred i sin ånd. Den var de vegfarendes samlingssted. Den var til hjelp både for gamp og gampekar. Og kom dagen som de kalte "skjerpa", den høstdagen da føret krevet vinterskoning, da kunne det på selvsamme dagen være opp til 30, ja 40 gamp til omskoning. Ja, det kunde være harde nøtter å knekke for smedene selv om gutten med hin berømte ikke akkurat innfant seg.

Representerte folket

Og som hr. Kjeldsen slik kom i kontakt med folket, ble han også dets talsmann og representant på mange måter. Han satt således som medlem av Aker herredstyre i 12 år og i formannskapet i 3 år. Han var takstasjons- og skylddelingsmann i en rekke år, likså medlem av Akers Sparebanks forstanderskap. Ved opprettelsen av Nordstrand trygdekasse, ble han valgt inn i dens første styre. I tilsynsutvalget ved Bekkelagets folkeskole satt han i 10 år, liksom han deltok i det store komitéarbeide for innsamlingen til reisning av Bekkelagskirken. Når hertil kan nevnes at han var stifter av Bekkelagets bl. kor og aktiv sanger i 20 år, bør det være godtgjort at han i sannhet har vært en smed med mange jern i ilden.

Ild og gnister

Det stod ild og gnister om ham både i sak og fag, men han var også mann for å døyve slike elementer når det trengtes. Således ble han i 40 år nyttet som brannmann i det tidligere borgerlige brannkorps. Disse karene av alle profesjoner som stormet av huse ved alarm. Hvis en gamp ikke var å påtreffe i øyeblikket, galopperte mennene av sted med den lille røde kjerre mellom seg. Et populært syn i den tid da villabrannene syntes mer populære enn no.

En god helse og et vitalt gemytt har preget hr. Kjeldsen gjennom en lang og rik arbeidsdag. Vel er klangen fra hans ambolt blitt mere sjelden og spinkel og stenges av villaklyngen, men for ham er den melodien som fulgte gjennom alt. En skapende gjernings akkord, og den som har den lykke å kunne slå den an, føler seg aldri gammel eller satt utenfor. Det gjør heller ikke fødselsdagsbarnet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere