RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En snillere leilighet for din kropp


Administrerende direktør Arne Giske i Veidekke Eiendom, presenterte pilotprosjektet på Årvollbrinken i forrige uke. Han lover at dette er en snillere leilighet for de med astma -og allergiplager.
Administrerende direktør Arne Giske i Veidekke Eiendom, presenterte pilotprosjektet på Årvollbrinken i forrige uke. Han lover at dette er en snillere leilighet for de med astma -og allergiplager. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD
I tett samarbeid med Norges Astma- og allergiforbund (NAAF), har Veidekke bygget et pilotprosjekt på Årvollbrinken.

ÅRVOLL: April 2008 lanserte Helse og omsorgsdepartementet Nasjonal strategi for forebygging og behandling av astma- og allergisykdommer 2008-2012.

Noen av de nasjonale målsettingene var at bygg og boliger skulle utformes slik at de ikke skapte, og forverret allergi og luftveisproblemer.

Sammen med NAAF har Veidekke levert et pilotprosjekt på Årvollbrinken.

Tilsynelatende er det ikke unikt med leilighetene. Men utformingen, materialene og tanken bak er ganske unik. I litt over en måned har folk bodd i nye Årvollbrinken.

Inneklima

– Vi er mange i denne leiligheten nå, men synes dere luften er merkbart dårligere, spør generalsekretær i NAAF Geir Endregard.

Ingen i denne visningsleiligheten synes luften er blitt dårligere. Et spesielt luftesystem med filtre sørger for det.

Ingen ting ble overlatt tilfeldighetene da Årvollbrinken ble planlagt og bygget. Stikkord er avgassfri maling, panelovner som ikke brenner støv, rene byggematerialer og god utlufting som hindrer fuktproblemer.

Tiltak som blant annet kan forebygge, eller lindre problemer med astma.

Astma

– Astma koster Norge 10 milliarder kroner årlig. Og astma hos barn øker sjansen for å utvikle Kols. Fra 1950 til 2005 var det en dramatisk økning i astmatilfeller hos barn. Dette har blant annet å gjøre med innklima, dårlig byluft og andre ting som påvirker oss negativt. Det er en dokumentert sammenheng mellom dårlig innklima og astma -og allergiplager. Denne leiligheten, og dette prosjektet kan gjøre noe med det. Dette er et annerledes prosjekt, og det er fordi vi har vært med, sier Endregard.

Administrerende direktør Arne Giske i Veidekke Eiendom, håper markedet for øynene opp for dette konseptet. Heretter blir dette den nye standarden på nye boliger bygget av Veidekke.

– Allergi og luftveisplager er noe som berører oss alle på en eller annen måte. Vi håper dette prosjektet vil gi bedre livskvalitet for folk. Og vi håper andre aktører ser muligheten i dette, sier Giske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere