Gå til sidens hovedinnhold

En sol på taket

En meterhøy solsikke har funnet seg til rett på taket til Anne-Helene og Knut Midgaard.

NORDSTRAND: – Det er noe spesielt med solsikken, det er liksom noe optimistisk over den, sier Anne- Helene og Knut Midgaard som bor i Breidablikkveien.

På taket til ekteparet, like ved pipa, har nemlig en solsikke slått seg ned. Solforholdene er upåklagelig og solsikken vender seg etter sola.

– Det var naboen vår som oppdaget den, forteller Anne-Helene.

Solsikken har vokst på taket et par uker og er nå mer enn én meter høy.

– Naboene fôrer fuglene med solsikkefrø, og det er sikkert en fugl som har gjort ifra seg der oppe, forteller de.

Vurderer pipesjekk

Huset er fra 1910 og er barndomshjemmet til Knut Midgaard. Paret flyttet tilbake til barndomshjemmet i 1985.

– Vi har aldri opplevd noe liknende. Taket er bratt og vi tar takrennene hver høst. Det har aldri vokst noe på taket før, sier Anne-Helen og Knut.

– Kanskje det er grunnen til å klatre opp og sjekke pipa, sier Knut som mimrer tilbake til sin første erfaring med solsikke.

– Jeg husker min første opplevelse med solsikke, det var på barneskolen hvor vi fikk et stempel med en solsikke når vi hadde levert en god oppgave. Nå vokser det en på taket vårt, forteller han.

Fuglefrøblanding

Solsikke, eller Helianthus annuus, som den heter på latin kan bli opp til fire meter høy. Den trives best med full sol og varm temperatur og betegnes som grådig fordi den krever mye vann og næring.

Norsk Hageselskap, som holder til på Brannfjell, har aldri hørt om liknende tilfeller hvor en solsikke har slått seg ned på et hustak.

– Dette har jeg ikke vært borti før, men det forundrer meg ikke. Solsikkefrø er mye brukt i fuglefrøblandinger og det er sikkert kommet dit med fuglene, sier Marianne Utengen som er gartner og redaksjonsmedarbeider i Norsk Hagetidende.

Røtter på 20 centimeter

– Frøet ville nok ikke spirt hvis det ikke hadde regnet så mye i sommer, sier hun.

Utengen forteller også at løv og annet organisk avfall finner veien til sprekker hvor det omdannes til organisk masse som frøet kan få rotfeste i.

– Et frø vil spire med nok fukt og hvis røttene har et sted å være. Frø kan også spire uten jord, bare det har tilgang til luft og vann. Hvis de napper ut solsikken er jeg sikker på at røttene er rundt 20 centimeter lange, forklarer Utengen.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget