*Nettavisen* Nyheter.

En tikkende klokke ved Njårdhallen?

Et knappest mulig bystyreflertall vedtok flytting av USA's ambassade til et veikryss ved et boligområde på Makrellbekken.
Dersom landets største terrormål skulle barrikadere seg der, hva vil skje? Hva vil skje når det piper i en container ved Njårdhallen?

Hvordan har byens myndigheter tenkt å evakuere en horde med 4-5-åringer i rosa turndrakt? Hvordan skal de forflytte disse myldrende små menneskene i femten kuldegrader? Svaret er oppsiktsvekkende: Vet ikke! Ingen har utredet konsekvensene av en avsperring av den sterkt trafikkerte Sørkedalsveien eller en evakuering av Njårdhallen og omkringliggende boliger. To terroralarmer ved ambassaden bare det siste halvåret får det til å gå kaldt nedover ryggen på oss.
Hvorfor har sikkerheten ved den planlagte USA- ambassaden på Makrellbekken bare dreid seg om diplomatenes sikkerhet? Jo, fordi man har latt amerikanske sikkerhetsfolk bedømme sikkerheten. Og deres oppgave er å ta vare på sine egne.
Men all erfaring tilsier at det ikke er amerikanere som dør når amerikanske ambassader angripes. Det er lokalbefolkningen. Til og med i Oslo sentrum er ambassaden trygg! Politiet sa til VG Nett under evakueringen tirsdag 10. oktober: "Ambassaden evakueres ikke. Den er sikker. Men bolighusene tømmes nå."

Den amerikanske ambassaden har ikke møtt noen norsk ekspertise på sikkerhet som hadde kunnet justere USA's krav i pakt med hensynet til den norske sivilbefolkningen. Derfor har vi fått en løsning der en bilbombe ikke vil skade den amerikanske bunkeren men derimot blåse beboere på Makrellbekken i fillebiter og knuse rutene langt oppover mot Røa og nedover mot Smestadkrysset.
Hvordan har norske sikkerhetsmyndigheter kunnet være fraværende med sin kompetanse? Hvorfor er det nå satt munnkurv på fagfolk som på et tidligere tidspunkt varslet om faren ved den planlagte lokaliseringen? Er sannheten ubeleilig?

Avsløringer har vist at den kommunale saksbehandlingen i denne saken ikke tåler dagens lys. Den er full av hemmelighold, juks og usannheter og føyer seg inn i rekken av kommunale skandaler som nå rulles opp.
Det kan ikke aksepteres i et demokrati at myndighetene manipulerer befolkningen slik de har gjort i ambassadesaken. Derfor ender denne saken i retten. Der håper vi å få bekreftet at det er norsk lov som gjelder i Norge. En åpen og forsvarlig saksbehandling ville konkludert med et nei til USA- ambassade på Makrellbekken.
Ambassaden må flyttes til et sted uten naboer som må evakueres hver gang noen kaster vekkerklokken i søppelbøtta. Bolighus og idrettsanlegg er ikke passende nærmiljø for et terrormål.

Åshild Watne
Huseby

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.