RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En travel tid for Diskjokke


Han er nesten ferdig med hovedfag i matematikk, og har spilt fiolin siden han var fem år. Nå konsentrerer Joachim Dyrdahl seg om å være komponist, musiker og DJ. Men mattestudiene skal fullføres for å ha noe å falle tilbake på senere i livet.
Han er nesten ferdig med hovedfag i matematikk, og har spilt fiolin siden han var fem år. Nå konsentrerer Joachim Dyrdahl seg om å være komponist, musiker og DJ. Men mattestudiene skal fullføres for å ha noe å falle tilbake på senere i livet. Foto: Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Joachim Dyrdahl er mattestudent og fiolinist, men mest av alt mannen bak diskJokke.

Han har 60-70 spillejobber i året. De fleste i helgene, noe som gjør at han ofte jobber seks-sju dager i uka: Fem dager i sitt eget studio, så ut på tur på klubber rundt om i verden. Fra Brasil og USA i vest til Kina og Indonesia i øst.

Ikke lei reisingen

– Jeg er ikke lei reisingen og spillingen, men jeg merker at jeg synes det er morsommere å jobbe i studioet mitt. Her trives jeg veldig godt, bekjenner 30-åringen.

Han ser raskt rundt i rommet han selv har lydisolert med madrasser langs veggene. Døra har han også isolert selv, og han har satt en gammel skillevegg mellom de to vinduene ut mot den travle gågata tre etasjer nedenfor.

Her har han i løpet av de siste to-tre årene laget sine egne lyder. Dyrdahl er også en etterspurt remikser, og har laget sine versjoner for blant andre Lindstrøm, Donkeyboy, The National Bank, Lykke Li, Bloc Party, The xx og Charlotte Gainsbourg.

Kjæreste med Elin Sogn

Elektronikamusikeren er fornøyd med tilværelsen. Musikken var en hobby for tre år siden, men er i dag blitt en lukrativ heltidsjobb. Hans debutalbum fra 2007 fikk strålende kritikk.

Han og kjæresten, skuespilleren Elin Sogn, fikk sin førstefødte i fjor.

– Det har vært en fin tid på alle måter. Kjærligheten. En vakker datter. Musikken. Økonomien. Alt er fint. Nå er i tillegg vår lille datter blitt så stor at vi har fått tilbake nattesøvnen, smiler han.

«En fin tid»

I disse dager kommer diskJokkes oppfølgeralbum. Det har enkelt og greit fått tittelen «En fin tid».

Han forteller at responsen på det første albumet var overveldende.

– Jeg gjorde noe jeg syntes var morsomt. Jeg lagde musikk nesten uten å tenke, det var en intuitiv prosess. Da skiva var et faktum, brydde jeg meg ikke så mye om hva andre skulle mene om den. Etter hvert gikk det imidlertid opp for meg at hele verden kunne vurdere den.

Han innrømmer at den gode mottakelsen har gitt seg utslag på det nye albumet. Han har blant annet tatt seg bedre tid.

– At folk har likt musikken, har gitt meg selvtillit til å ta uortodokse valg, våge å utvikle ideene og gå andre retninger enn forventet. Samtidig har jeg blitt mer selvkritisk. Kanskje fordi musikken ikke lenger er en hobby. Dette er jobben min nå.

Bestillingsverk til Øya

Man kunne kanskje bli ledet til å tro at «En fin tid» hentyder til at våren er tilbake. Men albumet var nesten klart i fjor sommer, ble helt ferdig i oktober og skulle egentlig slippes i februar.

PR-folkene i utlandet mente imidlertid at det var best å utsette utgivelsen til sommeren, for å få mer oppmerksomhet. Den slippes ikke før i juni i USA og Europa. Norske og japanske musikksjapper får den to måneder tidligere.

Vil man oppleve diskJokke bak spakene, kan man ta turen til Øyafestivalen eller Arvikafestivalen. På Øya skal han stå på scenen sammen med et indonesisk ensemble.

– Vi skal jeg spille et bestillingsverk, som kommer til å inneholde en del indonesiske toner og instrumenter, forteller han.

LES OGSÅ: dittOslo gir bort fem festivalpass til Øya

Fiolin og matematikk

Til høsten vil han ta opp igjen hovedfagsstudiene i matematikk.

– Det gjenstår bare litt, og planen er å bruke ett år fra høsten av. Derfor har jeg blant annet sagt nei til en Australia-turné, forteller han.

Men det blir ikke bare matematikk i høst. Det blir en og annen spillejobb både som DJ og som diskJokke. Og det tredje prosjektet hans, diskJokke Band, skal turnere med Rikskonsertene i oktober.

Fiolinisten Joachim

Joachim Dyrdahl har spilt fiolin i over 20 år, men også den har han lagt vekk.

– Jeg spilte i begravelser da jeg studerte i Trondheim. Jeg flyttet til Oslo for tre år siden, og da skaffet jeg meg studioet. Etter det har det blitt fint lite fiolinspilling, tilstår han.

Det er ikke noe firstrenget instrument å se i studioet. Han har imidlertid en gammel gusle, et balkansk strengeinstrument som bare har én streng.

– Jeg prøvde å spille på den for å se om det kom en fin lyd jeg kunne bruke til noe. Men jeg fikk ikke annet enn forferdelige skrapelyder. I ettertid har jeg funnet ut at det er sånn den skal høres ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere