Én uke som hjemløse: – Vi fikk stygge blikk

UTENDØRS: To helt vanlige ungdommer som akkurat hadde fullført videregående tok med seg filmkameraet på innerlomma og dokumenterte livet som uteligger i Oslos gater en uke i juli. F.v. Leif Riksheim (19) fra Tøyen og Idun Osnes (19) fra Haugerud sender nå dokumentarserien sin Uteliggerliv på YouTube.

UTENDØRS: To helt vanlige ungdommer som akkurat hadde fullført videregående tok med seg filmkameraet på innerlomma og dokumenterte livet som uteligger i Oslos gater en uke i juli. F.v. Leif Riksheim (19) fra Tøyen og Idun Osnes (19) fra Haugerud sender nå dokumentarserien sin Uteliggerliv på YouTube. Foto: FOTO: CARINA ALICE BREDESEN

– Det var litt skummelt å sende ut to ungdommer helt alene på noe sånt uten å kunne ha noe kontakt med dem.

SENTRUM: Det sier Lene Haug fra AktiviOslo om dokumentarserien Uteliggerliv der to 19-åringer i en uke har prøvd seg som uteliggere i Oslo. I disse dager lastes det jevnlig opp episoder fra dokumentarserien på YouTube.

Del på Facebook

De følger Leif Riksheim (19) fra Tøyen og Idun Osnes (19) fra Haugerud som har prøvd seg på hvordan det egentlig er å leve som en uteligger uten et hjem og uten penger.

Sju episoder

I en uke har Idun og Leif bodd på gata i Oslo hvor de har filmet hele oppholdet sitt. Resultatet er Uteliggerliv som vises i sju episoder på YouTube, i samarbeid med AktiviOslo.

SE FILMEN HER: Uteliggerliv

Hele serien er filmet og redigert av dem selv, med Lene Haug som produsent. De har selv måttet finne mat, skaffe penger og finne et sted å sove alle sju dagene.

Noe av det som sjokkerte produsent Haug mest er det at det ikke har vært noe som helst politi, barnevern eller liknende involvert.

– Det er ingen som har kommet bort til ungdommene og lurt på hva de gjør på gata, tatt de med seg eller liknende, selv så unge som de er, sier Haug.

Filmprosjektet gikk likevel bra til slutt.

– Selv om det slet litt på ungdommene, sier Haug.

I uendelig tid

Serien på sju episoder skal i første omgang bare sendes på YouTube, i og med at nettet er det stedet der flest kanskje oppdager den.

– Der er det også lettest å dele og bevare filmen, sier Haug.

At filmen ligger på YouTube vil si at den kan ligge der i nærmest uendelig tid og være tilgjengelig et sted der mange vil kunne få øye på den og ta lærdom av den. På YouTube er det også store muligheter for dialog, og allerede etter første episode var det mye respons og mange som hadde spørsmål og kommentarer på YouTube, samt e-poster til Idun og Leif.

Filmen vil også bli vist på Norsk filminstitutt. Seertallet på første episoden er etter tre uker allerede oppe i 1.000 seere.

– Jeg er veldig fornøyd med responsen de har fått. Vi ønsker jo selvfølgelig også å spre Uteliggerliv enda mer etter hvert, men man må jo ta en ting av gangen, sier Haug. Hittil er den lagt ut på diverse nettforumer og det er allerede stor interesse for det Leif og Iduns filmprosjekt.

LES OGSÅ: 120.000 har sett Kong Curling

Flaskeinnsamlingsprosjekt

Idun og Leif filmet serien i juli i år, og har sittet med redigeringen i tre måneder før det endelige resultatet du kan se på YouTube i dag.

Nå er det rundt fire måneder siden innspilling, og Idun og Leif går rundt og samler flasker i Oslo sentrum.

De er i gang med et miniprosjekt: Hvor mye kan man egentlig tjene ved å samle flasker en hel arbeidsdag?

De startet ferden på Frogner og jobbet seg nedover mot sentrum. DittOslo møtte dem to timer etter start. Posten var ikke så full ennå, men de var godt i gang.

– Vi ville få et ærlig bilde

Ideen til Uteliggerliv vet de ikke helt hvordan oppsto, men det de vet at den dukket opp i fjor vår av at de var litt nysgjerrige på hvordan livet til en uteligger var.

– Vi ville få et ærlig bilde av hvordan det egentlig er å leve som en uteligger, sier Leif.

Når de startet med prosjektet var de innstilt på å egentlig ikke ha noen innstilling, de ønsket å gå inn i filmingen med færrest mulig fordommer.

– Hele prosjektet startet først som en spøk, men da vi fortalte om den til AktiviOslo syntes Lene den faktisk var veldig interessant, forteller Idun.

Og sånn endte de da opp med å lage serien Uteliggerliv.

LES OGSÅ: Naomi Rapace elsket å spille inn film i Groruddalen

Hotellfrokost

Hele serien er filmet med et lite håndholdt kamera, som ikke var så vanskelig å skjule.

– Vi hadde det oftest inni jakkeermet og liknende. Så når vi kom inn på hotellfrokosten den ene dagen, og måtte hilse på folk hadde vi flaks at Idun da hadde kameraet inni det venstre jakkeermet slik at de ikke oppdaget kameraet. Da hadde vi nok blitt kastet ut ganske fort ja, sier Leif.

– Slik som når vi prøvde og få hos Hausmania. De var litt vanskelig å overbevise fordi de påpekte at vi var så unge og de sa det så ut som vi hadde valgt dette selv. Vi forsvarte oss med at vi hadde sovet oss venner før, men siden det var sommerferie da, så hadde vi ingen stedet og sove. Vi fikk overtalt dem til å få sove der en natt, men om de hadde fått øye på kameraet så hadde det nok vært ganske fort ut derfra også, forteller Idun.

Hardere psykisk

Haugerud-jenta forteller også at det faktisk var mye vanskeligere enn forventet og bo ute på gaten. Duoen var overrasket over at det ikke var så hardt fysisk, men at det gikk mer innpå dem psykisk.

– Vi innså jo at det ikke var bare å dra hjem, ta seg en dusj, varme seg, sier Leif. Et annet praktisk problem var å ikke ha noe sted å legge fra seg tingene sine.

– Ting man kanskje ikke tenker over at man har, men som merkes fort når man plutselig skal bo på gata og må ha med seg alt man har hele tida, sier Idun.

Skitten

Leif innrømmer at han fikk en liten knekk underveis.

– Det er så borte fra vår virkelighet at når du lever som oss, i bare et par dager så føler du deg skitten fordi du er så vant til at du bare kan ta deg en dusj når du vil, sier Leif. De opplevde mange stygge blikk, folk som så ned på dem, og Idun og Leif kjente godt på følelsen om å være mindreverdig.

LES OGSÅ: Romfolk griller hunder og bæsjer i buskene

Togloffing neste?

De har ikke planlagt noe nytt prosjekt, men ideene er litt in spe.

– Det hadde vært gøy å togloffe, smiler duoen. Altså å være bomser som bare hopper på et tog bare for å se hvor langt de kan komme. Det blir i hvert fall ikke noe Uteliggerliv «winter edition», lover Leif.

– Det blir altfor kaldt. Vi merket det bare i sommer at det var kaldt om natta, sier han. Den første natta ute fikk han ikke sove i det hele tatt. Idun derimot hadde ikke problemer med å finne søvnen.

Empati mer enn sympati

Å faktisk kjenne på kroppen selv hvordan det er å bo på gata er noe helt annet enn å ha forståelse eller kunne tenke seg til, sier Idun og Leif.

– Man går fra å bare ha sympati, til å faktisk få empati og forståelse. Du finner ut av hvordan det føles på kroppen og hvordan det er og bli sett ned på av hele samfunnet, sier Leif.

Han påpeker at folk som oftest tenker på at uteliggere ikke har noe sted å bo, men at det handler om mye mer enn bare det fysiske i ikke å ha en bolig.

Leif og Idun er fornøyd med resultatet.

– Serien har blitt veldig kul, smiler de. De syns det er gøy med gode tilbakemeldinger.

– Mange i vårt miljø syns det er et kult konsept, og vi har fått noen henvendelser fra mediene også, sier Leif.

Lett å få tak i mat

– Er det noe dere lærte som dere kunne delt med oss andre?

– Bruk hansker om dere skal gå rundt og samle flasker, skyter Idun fort inn litt på spøk og rasler med flaskeposen. Leif tenker seg om og fortsetter:

– Det er faktisk veldig lett å få tak i mat i Norge. Vi har en utrolig bruk-og-kast-mentalitet.

Leif og Idun peker også på alle de gratis kulturtilbudene som finnes:

– Biblioteket er helt gratis å bruke, og dit kan til og med ta med hele vennegjengen, sier Idun.

Dusj og mat

– Hva var det første dere gjorde når dere kom hjem?

– Jeg kom hjem, strippet meg ned og hoppa rett inn i dusjen. Tenkte bare dusj, yes, deilig, endelig!!

Idun smiler.

– Det første jeg gjorde var å spise masse, masse mat, sier Leif.

LES MER:

Kirkens Bymisjon: Romfolket må behandles som mennesker

Frivillig uteligger: - Jeg ville finne ut av hvordan det var å være prisgitt byen og dens mennesker

Frykter liv går tapt på gata i vinterkulda: - Ingen behøver å sove ute

TEMA: ROMFOLK I OSLO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.