*Nettavisen* Nyheter.

En ung smeltedigel

Bydel Frogner topper lister fra Statistisk Sentralbyrå over andelen unge i bydelen. Litt tilfeldig, mener noen, mens andre tror det kommer av beliggenheten og tilbudene.

FROGNER: Bydelen topper listene over beboere mellom 19 og 24 år. 8,8% av de som bor i bydelen, er i denne aldersgruppen, og dette tallet øker.
At det er mange unge i denne bydelen, er nok bare fordi det er en del av bølgen som går. Akkurat nå er det mye ledige bosteder på Frogner, men dette er ting som endrer seg fra år til år, forteller Kjetil Sørlie ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).
Han tror at de fleste unge er "gjennomtrekkende".
Det er flere og flere unge som trekker seg til indre by, men de bosetter seg bare for noen år. Når etableringsalderen nærmer seg, flytter de fleste til utkanten av byen, mener Sørlie og legger til at det er omtrent 60 prosent av de unge som flytter ut når de nærmer seg 35 år.
Attraktivt for de unge
Bydeler med mye liv og tilgjengelighet er det ungdom fristes av. I tillegg ser man en sterk økning av at mange unge som ikke er oppvokst i Oslo, flytter hit. Skole- og jobb-muligheter er noen av grunnene.
I snitt ser man at innflytterne bor i indre by cirka to til tre år, men oppholdstiden øker også stadig, mener Sørlie og legger til at det er en kombinasjon av plass og kulturtilbud som gjør at Frogner er attraktiv for den yngre generasjon.
Likevel tror han at det er tilfeldig at det er Frogner som ligger på listetoppen nå.
Det varierer. Om noen år kan det være et annet sted. Når det tetter seg med mennesker noen steder, blir det ledig på andre plasser, sier Sørlie.
Trives
May-Kristin Johannessen (21) og Tatiana Nilsen (23) flyttet fra Drammen til Majorstuen i september i fjor. Målet var å finne en leilighet i Bydel Frogner.
Vi ville flytte hit. Å flytte til sentrum ville vi ikke, men vi ville bo i nærheten. Da passet det bra med Bydel Frogner, forteller May-Kristin.
Begge jentene er fornøyd med alternativer i bydelen. Frognerparken, Colosseum kino og Elixia er noe av det de benytter seg av.
Det er deilig å kunne ta en tur i Frognerparken og slappe av, sier Tatiana.
Hun er spesielt glad for at hun slipper å dra til byen om hun skal shoppe.
Om jeg vil handle noe, kan jeg bare ta en tur i Bogstadveien. Vil jeg gå en tur, drar jeg til Frognerparken, og i tillegg trenger jeg ikke dra helt ned til byen for å kunne ta meg en tur på et utested, legger hun til.
Å bli boende i bydelen er noe begge vil. Her er alt de trenger rett utenfor døren, mener de.
Tilbud er det nok av her og det er gode kommunikasjonsmidler, forteller May-Kristin.
De to jentene har også fire andre venner som flyttet til bydelen på samme tid.
Her er jo alt, så det er et fint sted å bo, sier de.
Uvisse grunner
Hvorfor det er en stor andel av folk mellom 19 og 24 år kan man bare spekulere i. Tall vi har viser at det finnes over 20.000 mennesker mellom 20 og 39 år i bydelen, sier Anne-Ma Moe-Christensen i bydelsadministrasjonen.
Hun tror det høye tallet kommer av at høyskolene ligger i nærheten og at det er gode tilbud for unge i bydelen.
Andelen er jo stort sett studenter og dette er jo en faktor. Studentene er jo ikke bare fra bydelen, men innflyttere fra hele landet. Da er det klart at de vil bo i nærheten av skolen, mener Moe-Christensen
En tendens vi har sett i alle år, er at småbarnsfamiliene flytter ut innen barnet er ett år, da finnes det jo mange ledige leiligheter her i tillegg, avslutter hun.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.