RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En utypisk Høyre-mann


Arild Furuseth (H) er bekymret for det skyhøye sykefraværet i Gamle Oslo.
Arild Furuseth (H) er bekymret for det skyhøye sykefraværet i Gamle Oslo. Foto: Foto: Marion Juliussen
Arild Furuseth (61) er fersk i bydelsutvalget i Gamle Oslo. Han er ikke i tvil om at bydelen har store ressurser, men problemet er at de ikke tas nok i bruk. Bak det skyhøye sykefraværet skjuler det seg mennesker som ikke får realisert sine muligheter, mener han.

GRØNLAND: Han vet hva han snakker om – både på faglig og personlig bakgrunn, østerdølen som nå harinntatt en av Høyres plasser i bydelsutvalget og som omtaler seg selv som en «ikke spesielt typisk Høyre– politiker».Han er utdannet sosionom med tilleggsutdanning i administrasjon og ledelse. Og med bakgrunn som helse–  og sosialsjef, både i Nes på Romerike og i Bærum, og 14 år som leder av Godthaab Helse og Rehabilitering, har han lært mye om hva det vil si for folk å falle ut av arbeidslivet.

På selvmordets rand

– Uansett hvor gamle vi er, er vi som barn. Vi trenger å bli verdsatt og stimulert. Nyere forskning viser at betydningen av å være en del av et arbeidsmiljø er for lite verdsatt i samfunnet, sier han og minnes året 1988 da han selv fikk et brutalt møte med virkeligheten som førte til sykemelding og opplevelse av å være overlatt til seg selv.

– Jeg var faktisk på selvmordets rand, sier han og husker hvordan han i denne perioden forandret seg i negativ retning.

– Når man blir stående utenfor blir man ofte selvkritisk og tolker alle signaler negativt, mener han og forklarer at dette er bare én av utfordringene man står overfor når langtidssykemeldte personer skal rehabiliteres og hjelpes tilbake til arbeidslivet.

– Hjelpeapparatet og rehabiliteringen må se hele mennesket, ikke bare deler av det slik de enkelte profesjonene alt for ofte gjør.

Høyt sykefravær i bydelen

På siste BU-møte la han frem sin bekymring om bydelens særdeles høye sykefravær på 13,4%, noe som er blant det høyeste i landet.

Initiativet førte til et enstemmig vedtak om en rapport fra bydelsdirektøren hvor det blant annet skal redegjøres for hvilke grupper dette gjelder og hvilke tiltaksom er iverksatt for å forebygge problemet og følge opp dem dette gjelder.

– Jeg vet en del om disse mekanismene. Ofte er ikke årsaken på jobben, men ligger mer i en livssituasjon hvor man ikke får realisert sine personlige ressurser, sier Furuseth som også har en bakgrunn fra arbeid med integrasjon av politiske flyktninger.

For mye snakk om penger

– Hva mener du med at du ikke er en typisk Høyre– politiker?

– Høyre har blitt for fokusert på økonomi, sier han og hevder at partiet tidligere har snakket for mye om penger og for lite om menneskene det gjelder.

Han opplever Gamle Oslo som en spennende multikulturell bydel med mange muligheter, men sier det er nødvendig med et mer aktivt samarbeid mellom bydelsadministrasjonen og frivillige organisasjoner.

Mer samarbeid

– Hva slags samarbeid tenker du på?

– For at folk skal kunne ta ansvar for å utvikle en bedre bydel, må de få ansvar. Vi i Høyre vil motvirke at dette arbeidet ikke bare skal være et anliggende for politikere og administrasjon, men at befolkningens egne ressurser må aktiviseres.

Bydelen er ikke bare belastet med et høyt sykefravær, men det handler også om forfall, fattigdom, ID-løse innvandrere, trafficking og tiggere, fremhever politikeren som i tillegg til sin sosialfaglige bakgrunn også kan se tilbake på tre år som konsulent i organisasjonsutvikling.

Han etterlyser et samarbeid med organisasjoner, bydelsforeninger, boligsameier og borettslag og menigheter. For å nevne noe.

– Gjennom et slikt samarbeid mellom bydelens administrative og politiske ledd og de organisasjoner befolkningen deltar i, vil man kunne utvikle handlingsplaner som både gir en bredere forståelse av behovene og fordeler oppgavene mellom flere aktører, avslutter den engasjerte politikeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere