RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En venn i mørket

Etter nyttår kan alle som er utrygge i mørket ringe nattravnene på Lambertseter og få følge helt til døren.

Lambertseter: Mona Thorbjørnsen har vært med i Nattravn Lambertseter i åtte år.

Jeg ser at behovet i dag er annerledes enn det var før. Mange mennesker, særlig gamle, føler seg utrygge når mørket faller på. Det er jo så mye fælt å se på nyhetene som skremmer folk, sier Thorbjørnsen.

Hittil har natteravnene trofast gått sin runde fra Bergkrystallen til Lambertseter hver helg.

Men det er veldig rolig her på Lambertseter. Det er sjelden det skjer noe og skulle det bli bråk så er det politiet som håndterer det likevel. Men nå er det slutt på at natteravnene her på Lambertseter bare skal gå tur, sier den engasjerte Lambertseterjenta.

Thorbjørnsen fikk derfor en tanke om at det vil være mer formålstjenlig om natteravnene går på kveldene i ukedagene i stedet for i helgene, og at de kan brukes til å følge folk hjem, gamle som unge, som føler seg utrygge når det er mørkt.

Redd om kvelden

Ved T-banen på Lambertseter møter vi Gunvor Strømsborg. Hun bor på Lambertseter og hun kan fortelle at hun ikke går ut når det er mørkt.

Nei, det tør jeg ikke, sier hun, og blir begeistret når hun hører om natteravnenes tilbud om å gi følge hjem til døra.

Det ville være det beste som kunne skje, hvis et slik tiltak kom. Jeg ville absolutt ha benyttet meg av det. Og her på Lambertseter er det jo nesten bare gamle mennesker som bor så det er nok flere med meg som ville satt pris på det, sier hun.

Også det lokale politiet er svært fornøyd med at natteravnene passer på bydelens innbyggere:

Vi føler at Lambertseter i utgangspunktet er rolig og nå blir det i hvert fall det området som er tryggest og best dekket, sier Mari Bollingmo, leder av forebyggende avdeling på Manglerud politistasjon.

Opprørt

Tanken om at det var et behov for å følge folk hjem fikk Thorbjørnsen for flere år tilbake.

Det var under en julemiddag da vi diskuterte hvor ille det er at de reduserer antall TT-kort man får hvis man ikke bruker opp alle. Gamle folk er vant til å spare på det de har og det er ofte grunnen til at de har flere igjen på slutten av året. Oppfordringen her må jo bli at har man TT-kort så bruk dem. Men så er det heller ikke alle som får slike kort, det skal mye til, sier den idealistiske natteravnen og legger til at det var hennes far som da sa at kan ikke natteravnene følge folk som ikke har TT-kort.

Det kan være flere grunner til at noen kan trenge en person til å følge en hjem, sier Thorbjørnsen som også får støtte fra Sporveien for sitt initiativ.

Samarbeidet med natteravner har vi satt pris på i mange år og vi har prøvd å legge forholdene til rette for at det skal være greit for dem å stå ved T-banen. Mye av aktiviteten blant ungdom kveldstid foregår jo nettopp ved T-banen, sier informasjonssjef ved Oslo T-banedrift, Bjørn Rydmark.

Hyggelige kvelder

Mona Thorbjørnsen har nå hengt opp lapper rundt omkring i nabolaget med beskjeden "Til deg som bor på Lambertseter. Vil du ha følge hjem av natteravnene, ring Mona på 913 31 612. Så snakkes vi og avtaler tid og sted".

Vi kommer til å være ute mandag til fredag mellom klokken 19 og 21 ved stasjonene. Vi vil gjerne at folk ringer oss og spør om vi kan møte dem til et bestemt tidspunkt ved bussen eller banen. Eller hvis de ønsker å bli hentet hjemme hvis de skal noe sted. Det er enormt viktig at folk faktisk benytter seg av dette tilbudet, sier Mona og legger til:

De lokale krefter er flinke til å støtte oss og vi vet at Sporveien er veldig glad for at Lambertseterravnene passer på dem som går av banen. Nå kaster jeg ballen videre til andre natteravngrupper overalt hvor det er stasjoner til å møte folk og følge dem som vil hjem. Det er en trygghet for folk når de ser de gjenkjennelige gule vestene. Og så treffer man utrolig mange hyggelige mennesker på disse turene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere