En verden av smak

God mat fra over 30 forskjellige land, musikalsk underholdning av beste slag, kombinert med hestekjøring, halmhopping og annen moro for hele familien. Dette er oppskriften på et vellykket arrangement.

Furuset: En matfestival i strålende høstvær på Nordre Lindeberg gård ble en fristelse for veldig mange forrige søndag.
Det var trangt om plassen på gården da over to tusen mennesker kom for å smake på nasjonale spesialiteter fra hele verden.
- Folk sier at det aldri tidligere har møtt opp flere mennesker på et arrangement i bydelen, sier Thor Grinde i Kultur Uten Grenser.
Organisasjon Kultur Uten Grenser har eksistert i mange år, men dette arrangementet er det første av sitt slag.
- Vi hadde arrangementer der vi presenterte to- tre kulturer av gangen. Nå følte vi at tiden var moden for å gjøre noe stort, fortsetter Grinde.

Mat må man ha

Det ble servert tradisjonell mat laget av kokker fra Norge, og land fra så å si hele verden. Profesjonelle og amatører fra 28 land i Afrika, Asia, Europa og Amerika presenterte sine nasjonale menyer.
- Mat er noe alle må ha. Det å samle seg rundt matbordet og hygge seg binder folk sammen. Hvis man gjør det kombinert med musikken, er det noe som er felles for mennesker på tvers av landegrenser, sier Grinde.
I tillegg til å lage mat ble det vist hvordan maten blir til. Organisasjon "Forandre Verden" viste hvordan man kan dyrke sin egen økologiske mat med forholdsvis lite jord. De viste blant annet hvordan man lager en liten kjøkkenhage på balkongen.
- Folk kunne se også hvordan melken bearbeides og hvordan en gård drives. Da kan de få et helt annet forhold til maten de spiser, forteller Grinde.

Noe for alle

En matfestival ville ikke vært fullstendig uten bra musikk. Velvære for ørene sørget musikere fra flere nasjoner for, med Steinar Ofsdal i spissen. Ofsdal spilte sammen med Aliou Cissokho, Becaye Aw, Khalid Ouham og Sato Yayla som på en flott måte satte det musikalske preget på denne dagen. Dessuten var det internasjonalt marked med frukt, grønnsaker, te, krydder og kokebøker. De minste hadde mulighet til å prøve hestekjøring, møte alle slags husdyr eller drive med halmhopping, leker og ansiktsmaling. Nå håper arrangørene at denne festivalen skal bli en tradisjon.
- Vi har jobbet med å arrangere matfestivalen siden april. I denne prosessen samarbeidet vi med veldig mange engasjerte mennesker. Det er mange som er her i dag, men det er også en del som ikke fikk anledning til å møte opp. Til neste gang ønsker vi å få med oss enda flere som kan bidra, sier Grinde.

For hele byen

I alt kom godt over to tusen mennesker til gården.
- Dette er langt flere enn vi hadde regnet med. Vi hadde mål om å få til noe som appellerer til så mange som mulig, og det synes jeg vi har klart, sier Grinde.
Han sier at dette arrangementet er noe for hele byen.
- Mange tror at Nordre Lindeberg gård er en liten gård for folk i lokalmiljøet. Jeg synes at dette en gård som kan appellere til folk fra hele byen. Dette arrangementet viser det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.