*Nettavisen* Nyheter.

En verden i miniatyr

I morgen begynner Eli Marie Smedsrud og Elisabeth Berggrav fra Slemdal på prestisjetunge United World College i Fjaler. Der skal 100 elever fra hele verden leve sammen i fred.

Slemdal: I 1962 åpnet den første UWC-skolen i Wales. Skolen, som blant annet har Nelson Mandela og dronning Noor som høye beskyttere, la grunnlaget for en fredsbevegelse som har vokst seg stor. I dag finner du 11 UWC-skoler blant annet i India, Italia og på Costa Rica. Og i Fjaler i Sogn og Fjordane.
- Mamma gikk på skolen i Wales, og anbefalte meg å søke. Man bestemmer ikke selv hvor man drar, så jeg ble litt skuffet da jeg hørte at jeg endte opp i Fjaler, forteller Elisabeth, som forlater danselinjen på Fagerborg til fordel for den svært dagsaktuelle utdannelsen.
- Vennene mine skjønner ingenting. De lurer på hvorfor jeg gidder å flytte til bygda. Hadde jeg blitt sendt til Costa Rica, hadde vel ingen reagert, ler hun.

Stor prestisje

Rundt 100-120 norske ungdommer søker årlig om å begynne på en UWC-skole. 38 av dem slipper årlig gjennom nåløyet. Karakternivået er høyt, og søkeren må gjennom en omfattende søknadsprosess.
- Intervjuet var det verste. Jeg fikk masse spørsmål om olje, lærerstreik og hvalfangst. De ville tydeligvis vite om jeg fulgte med på hva som skjer i verden, sier Eli Marie.
Hun hadde ikke hørt om UWC før rådgiveren på Handelsgym fortalte om det.
- Skolene er dårlige til å promotere UWC. Det er ofte flinke elever som søker seg dit, og skolene vil ikke miste dem, tror hun.
Aktive og engasjerte ungdommer stiller nemlig sterkere i søknadsprosessen. Både Elisabeth og Eli Marie er unge damer med mange jern i ilden.
- Vi er begge frivillige i Røde Kors. Jeg sitter dessuten i ungdomsstyret i Turistforeningen. Også danser Elisabeth, mens jeg ror, forteller Eli Marie, som gjerne kan tenke seg en fremtid som diplomat.

En verden i miniatyr

UWC-bevegelsens 11 skoler huser elever fra opptil 80 forskjellige land. På skolen i Fjaler begynner 100 elever i år. Kun ti av dem er norske.
- Skolen skal forene ungdom med ulik religiøs og kulturell bakgrunn. Vi skal gå på skole, leve og bo sammen, og forhåpentligvis lære noe av det. På hvert rom bor det fem personer: en fra Europa, en fra Afrika, en fra Asia, en fra Australia og en fra Amerika. Det blir morsomt og utfordrende, sier Eli Marie.
Jentene gleder seg stort til å treffe de 98 ungdommene de skal tilbringe de neste to årene med.
- Vi får håpe det er noen kjekke latinamerikanere der, fniser de.

Skole for alle

Slemdaljentene mottar støtte fra Lånekassen og diverse fond, men må selv betale 20 000 kroner i året for utdannelsen.
- UWC skal samle ungdom fra hele verden uavhengig av familiens betalingsevne. Derfor er det mulig å få behovsprøvd stipend. Vi kan for eksempel komme i klasse med ungdommer som har vært fadderbarn i SOS barnebyer, forklarer Eli Marie.
Neste søknadsfrist er i februar. Man må ha fullført første året på videregående for å bli vurdert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.