RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En vestkantrottes helteliv


I OSLO: Einar A. Lunds Cody (t.h.) vokser opp i beskyttede omgivelser på Vinderen. Mentoren Slafs forbereder ham på krigen, og i søken etter hvem han egentlig er. På veien møter han både sorg og kjærlighet, som i det forbudte forholde til musa Frøya.
I OSLO: Einar A. Lunds Cody (t.h.) vokser opp i beskyttede omgivelser på Vinderen. Mentoren Slafs forbereder ham på krigen, og i søken etter hvem han egentlig er. På veien møter han både sorg og kjærlighet, som i det forbudte forholde til musa Frøya. Foto: FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Kjærlighet, krig, sorg og ære er temaer i Einar A. Lunds fantasy-roman «Codys arv», der hovedpersonen er en rottenes Harry Potter.

OSLO: Midt i Majorstuekrysset står forfatteren Einar A. Lund fra Tåsen. I kloakkrørene under asfalten, under brølende biler og dundrende trikker, kravler tusenvis av rotter. Vi vet det, men liker ikke å tenke på det.

Del på Facebook

– Rotter er nyttedyr. I Paris spiser de tonnevis av kloakk og søppel, sier Lund.

– Men rotter er ganske ekle?

– Nei, rotter i seg selv er ikke ekle. En nyvasket rotte er det ikke noe ekkelt ved. Rotter elsker mennesker. Det er derfor de ferdes her vi er.

Ungdomsbok

I vår ble romanen «Codys arv» bok én i triologien «Rottekrigen» lansert. Den er Lunds debut som ungdomsbokforfatter. Fra før har han skrevet romanen «Kneler» fra 2008, og i sommer utkommer barnebokserien om «Mathilde».

I Rottekrigen møter vi svartrotta Cody, som vokser opp i en villa i trygge Ivar Aasens vei på Vinderen. Men det brygger opp til krig mellom svartrottene og brunrottene. Codys avdøde far var en avholt kamprotte, og snart må Cody vise at han kan leve opp til sin modige far.

– Hvorfor skrive om rotter?

– Hvorfor ikke? Rotter er veldig mytiske i vår verden. Jeg har forsøkt å skape klare, rene personlighetstyper, og har skrevet om det jeg ser og har sett rundt meg. Jeg har skrevet en bok som jeg ville ha likt da jeg var på den alderen. Gutten i meg har fått lov til å sprelle litt. Det er en morsom prosess.

Kan bli film

Når krigen bryter ut må Cody se venner dø, forlate vestkanten og oppsøke det ubarmhjertige øst. Han må hente frem et mot han ikke visste fantes i ham, på vei mot å bli en kriger – og seg selv.

Svartrottesamfunnet preges av maskuline verdier, men samtidig har rottene en dyp omsorg og respekt for hverandre.

– Svartrottene er opptatt av ære, lojalitet og respekt, begreper som på mange måter har mistet sin egentlige betydning i det moderne samfunnet. Unge i dag får ofte kontakt med disse begrepene på en forvrengt måte. Et ord som ære brukes som unnskyldning for å undertrykke andres meninger og behov, eller i verste fall skade eller ta andres liv. I ordets rette betydning ærer svartrottene hverandre ved å vise ærlighet, kjærlighet, respekt og lojalitet, sier Lund.

Forlag i flere land har meldt sin interesse for «Rottekrigen». Kanskje blir Codys kamp i Oslos underverden den neste «Harry Potter»? Et filmselskap vurderer i vår om de skal lage en animasjonsfilm basert på bøkene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere