*Nettavisen* Nyheter.

En viktig møteplass

Tåsen eldresenter er en hyggelig del av hverdagen for mange eldre i Nordre Aker bydel. - Her er det nok å ta seg til, sier Sigrun Blom og Aslaug K. W. Westby.

Tåsen: Det er torsdag og lukten av middag slår mot oss. Hver tirsdag og torsdag serveres det middag på Tåsen seniorsenter, og fredager er det fast tradisjon med grøt.

Damer med apetitt

- Her er vi så ofte vi kan, i hvert fall på tirsdager og torsdager når det er middag, forteller Aslaug K. W. Westby og Sigrun Blom.
De er godt fornøyd med maten de får servert.
- Det er så mye å beskjeftige seg med her, for eksempel spanskkurs, bridge, trim, foredrag og billedvev, sier Wolg, eller "Kaspara", som hun blir kalt.
- Det er så flott med disse turene de arrangerer, forteller Sigrun.
Hun har nylig meldt seg på turen som går til Nøstetangen i februar.
- Man får omvisning på museum og hovedbygningen, leser hun fra brosjyren som forteller om alt som skjer på senteret utover våren.
- Kanskje jeg skulle melde meg på jeg også, lurer Aslaug.

Avhengige av frivillig hjelp

Tåsen seniorsenter er et av tre aktivitetssentre for alle over 62 år i Nordre Aker bydel. Senteret drives av Norske Kvinners Sanitetsforening, i samarbeid med Oslo kommune, og ved hjelp av fast personale og frivillige hjelpere. Daglig leder Gro Strand forteller at de er avhengige av frivillige hjelpere for å kunne opprettholde dagens tilbud.
- Vi har vel cirka 30-40 frivillige her, men trenger stadig flere. Det er mange av dem som begynner å bli godt voksne, så det hadde vært fint med litt ungt blod her. Men vi tar selvsagt i mot alle som vil hjelpe til, forteller hun.
Seniorsenteret får selvsagt støtte fra bydelen, men Strand forteller at det som med alt annet, finnes et budsjett.
- Heldigvis får vi penger fra kafeterian, dessuten er det mange av de besøkende som gir oss et bidrag på 200 kroner, forteller Strand.
Hun har jobbet på eldresenteret i to år og er fornøyd med stedet. I fjor sommer hadde de 20- års jubileum på senteret, og det er om lag 1500 pensjonister som benytter seg av senteret.

Fast bordplass

Det er stadig aktiviteter på senteret. Et av de mest populære er onsdagenes foredrag og kåserier. Alt fra "Ungdom nå til dags" og "Seniorsaken" er temaer som trekker besøkende.
- Jeg kommer ofte til foredragene, forteller Johan Sverre Hølen.
Han har tatt plass ved sitt faste bord og har nylig inntatt et godt stykke kake.
- Vi er en fast gjeng som pleier å sitte her, dette er vårt bord, smiler Johan.
Johan blir kalt for ettbindsleksikonet - det er ikke den ting han ikke vet, blir vi fortalt. Stemningen er avslappet og god, her hastes ikke.
- Normalt er det mellom 60 og 70 rundt omkring her, men i dag er det mange som har valgt å bli hjemme. Det avhenger nok mye av føret når folk ikke dukker opp, sier Johan og gestikulerer armene i retning vinduet. \
Selv om det alltid er hyggelig på senteret, arrangeres det også spesielle hyggekvelder. Et annet hyggelig alternativ er når senteret dytter folk i gang med å etablere selvstyrte grupper. Her kan de dyrke felles interesser som for eksempel konsert, teater, fotografering, utstillinger med mer.
- Som du skjønner er det nok å ta seg til her, forteller Aslaug og Sigrun.
- Vi må ha dette stedet for å overleve litt vet du, sier Sigrun.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.