RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For de som har ventet på en toppspesifisert Android-telefon med fulltastatur:
For de som har ventet på en toppspesifisert Android-telefon med fulltastatur: Foto: Foto: Finn Jarle Kvalheim

Endelig en helproff Android-telefon

For de som har ventet på en toppspesifisert Android-telefon med fulltastatur.

AMOBIL.NO/LONDON: For amerikanerne og enkelte andre markeder har Motorola laget noen toppspesifiserte modeller med Android og fulltastaturr. Hjemme i Norge er vi ikke bortskjemte med denne typen telefoner i mobilhyllene.

Les også: Dette er Motorola Droid

Les også: Motorola Backflip med fulltastatur på baksiden

Googles operativsystem Android har manglet noen av funksjonene som skulle til for å virkelig tiltrekke seg proffbrukerne.

Av funksjonene som har gitt andre plattformer et bedriftsmarket foran Android, er bedre støtte for Microsofts Exchange-system og viktige krypterings- og fjernslettefunksjoner.

Proffunksjonene på plass

HTC Desire Z skulle indikere at mye av dette nå er på plass. Android har støttet Exchange en stund, og i nye Sense er også fjernsletting på plass.

Dette er viktig for at bedriftshemmelighetene ikke skal finne veien til omverden eller konkurrenter om man mister telefonen.

I nye Sense ligger også muligheten for å viderekoble telefonen sin gjennom nettstedet htcsense.com.

Dersom man har mistet telefonen, men håper at en ærlig sjel vil finne den, kan man låse telefonen med en beskjed til finneren og et telefonnummer man kan nås på. Da vil telefonen kun kunne brukes til å ringe opp eieren med den gledelige beskjeden.

Dessuten er navigasjon inkludert. I motsetning til Google Maps kan også vi i Norge nyte godt av HTCs variant.

Den baserer seg nemlig ikke på Google Maps i det hele tatt og alt som skal til for å få såkalt "turn-by-turn"-navigasjon ligger i telefonens programvare.

- HTC har satt standarden for fulltastatur

Desire Z har altså fulltastatur. HTCs innovasjonssjef Horace Luke hevder under lanseringen at selskapet med Desire Z har satt standarden for gode fulltastatur.

Han fremhever blant annet at folk med store fingre eller lange negler nå slipper å jobbe hardt for å få bruke den øverste tasteraden.

Nokia lanserte nettopp E7 som tilsynelatende også har et svært godt tastatur, så om HTC her har satt standarden er vanskelig å si før en full test. Ut fra den tiden vi fikk klå på produktet ble det dog åpenbart at HTCs tastatur var alt annet enn dårlig.

Vi får også opplyst fra HTC at Desire Z vil bli solgt med nordisk tastatur.

Bra byggekvalitet

Byggekvaliteten virker også å være svært god. Desire Z preges av metall i de fleste bauger og kanter.

Vi blir litt skeptiske til at skyvemekanismen er svært enkel å åpne - kanskje litt for enkel?

En av HTCs representanter beroliger oss imidlertid ved å påpeke at for å åpne seg må Desire Z ha plass til å bli tykkere. Dette på grunn av måten de to telefondelene er hengslet på.

Dermed vil det sannsynligvis ikke bli noe problem at den åpner seg i lommen eller liknende.

Ingen AMOLED

Som seg hør og bør for en toppmodell har Desire Z det meste av teknologi. HTC har imidlertid gitt opp skjermteknologien AMOLED foreløpig, på grunn av ekstremt dårlig tilgang.

Dermed må de to nye toppmodellene fra selskapet nøye seg med såkalt Super-LCD, som er navnet på skjermene Samsung og Sony produserer i fellesskap. Disse skal være forbedret kontra vanlige LCD-skjermer på blant annet strømforbruk.

Skjermen i Desire Z er helt klart god, og av de bedre LCD-skjermene. Når det kommer til sprut i fargene kan den likevel ikke helt måle seg mot Samsungs Super-AMOLED-teknologi, som vi finner i Galaxy S og Wave.

Les også: Test av Samsung Galaxy S

Les også: Test av Samsung Wave

Rask og responsiv

Tiden vi fikk med telefonen avslørte at den stort sett var rask og responsiv over det hele. Vi opplevde aldri at arbeidsflyten stoppet opp på en sjenerende måte.

Utseendemessig er Sense i stor grad slik vi er vant til det, med hjemmeskjermer og små endringer og forbedringer spredt rundt omkring i Googles operativsystem.

Av tingene vi ser frem til å teste i større utstrekning er de nettbaserte funksjonene, både de som ligger i det nye Sense-systemet og ting som nettleser og e-postklient.

Dekning både for trådløst nett og mobilnett var nemlig særdeles sporadisk under HTCs lansering, og vi fikk ikke prøvd oss mye på akkurat dette.

Alene i hyllen

Desire Z ble presentert satidig med HTCs andre store nyhet, HTC Desire HD.  I norske hyller finnes det få andre konkurrenter til disse to, i hvert fall i samme prisklasse og marked.

Les også vår sniktitt på HTC Desire HD

Vesentlig billigere modeller som LG GW620 og Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro er nok i langt større grad sosiale dingser enn fullblods profftelefoner.

Les også disse sakene:

VIDEO: Stor test av GPS-er for turbruk

Disse LG-mobilene kjører Android 2.2

Tre nye fra Nokia kjører Symbian^3

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere