Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Endelig et ekte band

Ninja (alias Watkin Tudor Jones) og Yo-Landi serverer trash med stil.
Ninja (alias Watkin Tudor Jones) og Yo-Landi serverer trash med stil. Foto: Foto: Universal
Når internettfenomenet platedebuterer, baserer de det på taxiturer.

Fusjonerer du rap og rave, kan det bare gå én vei – oppover! Foto: Foto: Universal

Fra å være satirisk internettfenomen med fans i Sør-Afrika har Die Antwoord blitt en internasjonal suksess. Nå kommer debutplata «SOS – The Album» Foto: Foto: Universal

Det er vanskelig å vite om man skal ta Die Antwoord på alvor.

Lokal white trash

En ekstremt tynn, tatovert og voldelig MC-fyr leverer høyenergiske sceneshow flankert av den tøffeste, mest skamklipte lolitaen i gata.

Musikken er rap-rave og klesstilen er typisk «zef» – som er sørafrikanernes betegnelse på lokal white trash. Trass dette liker fansen det de ser og hører, selv om de kanskje ikke tror på det.

– De andre rap-platene vi lagde var ganske dumme, men vi fant vår indre zef, skapte Die Antwoord og avanserte et nivå. I Sør-Afrika pumper alle taxiene ut rave, bom bom bom, så hele albumet er basert på taxiturer.

Slik forteller frontmann Watkin Tudor Jones til nettstedet Pitchfork om Die Antwoords rap-rave.

Hiphop

Debutalbumet «SOS – The Album», som tidligere kun har vært tilgjengelig for nedlasting, kommer nå i butikkene. Internettfenomenet har blitt et ekte band.

Øyvind Holen er kulturjournalist og musikkskribent, og har blant annet skrevet to bøker om hiphop. Han påpeker at integritet og autentisitet er grunnleggende i hiphop.

– I hiphop skal ting være ekte, men en viss grad av skuespill er akseptert. Wu Tang Clan og Eminem er artister som har iscenesatt seg selv, men det er alltid en balansegang. Die Antwoord skal liksom være ekte, men er det ikke.

Ukul zef

Die Antwoord startet opp i fjor. Frontmann Ninja, eller Watkin Tudor Jones, har vært en del av den sørafrikanske hiphop-scenen i årevis, men ønsket å gjøre noe nytt.

Die Antwoord fronter zef-kulturen i stedet for å legge seg opp mot et mer typisk hiphop-uttrykk.

– Zef, det er folkene som kommer fra det ukule tettstedet litt unna storbyen. Zef er ikke ironisk eller stakkarslig. Man fremhever identiteten sin gjennom stil og smak, selv om man egentlig ikke har noe å være stolt av. Die Antwoord er gangsta-utgaven av zef, sier Sør-Afrika-kjenner og blogger Kjersti Lie Holtar.

Apartheid

Ifølge Holtar er sørafrikanerne forbauset over at verden vil ha zef.

– Det som overrasker sørafrikanere med suksessen til Die Antwoord, er at de bruker afrikaans, et språk som assosieres med apartheid. Folk spør om Die Antwoord er ekte. Svaret er nok nei. For å si det sånn, zef er et landsens uttrykk, mens Die Antwoord er urbant.

Folk som har peiling på hva som skjer i undergrunnen i Sør-Afrika, har holdt øye med satirikeren og multikunstneren Watkin Tudor Jones.

Han har hatt flere prosjekter på gang, men i Die Antwoord dedikerer han seg helt til hvit arbeiderklassekultur.

– På denne første plata gjør vi det vi selv liker, viser fram hvor vi kommer fra og hvordan vi snakker, sier Jones.

Underdogs

Men Die Antwoord kommer nok fra bedre kår enn de gir uttrykk for, trass i de tydelig hjemmesnekrede tatoveringene.

Med rap-rave og zef tar Die Antwoord imidlertid del i en internasjonal strategi blant underdogs.

– Det oppstår identifikasjon mellom de mindre heldig stilte, enten det er svarte i USA eller zef i Sør-Afrika. Hiphop blir for et uttrykk for disse over hele verden. Det passer med ideen om at ekthet kommer nedenfra, sier Øyvind Holen.

Ravemusikk har etter tidlig 90-tall gitt mange vond smak i munnen, og befinner seg nå langt nede i kjennernes musikkhierarki. Lager du rap-rave, kan du bare sparke én vei – oppover.

Nyanserer bildet

Under fotball-VM i sommer fikk Sør-Afrika vist seg som et moderne land som har kastet det åket apartheidregimet var.

Die Antwoord bidrar til å nyansere bildet av dagens Sør-Afrika faktisk er, mener Holter.

– Etter apartheidregimets fall har svart kultur blomstret, ofte med utgangspunkt i de opprinnelige røttene. Den afrikaanstalende underklassen har ikke røtter på samme måte og har vært i et kulturelt limbo. Ingen zef’ere driver slektsforskning.

– I Sør-Afrika har du masse forskjellig: Hvite og fargede. Engelsk og afrikaans. Xhosa, zulu og watookal. Jeg er alt dette, «fucked into one person», sier Watkin Tudor Jones.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!