Gå til sidens hovedinnhold

Endelig klart for Operaen

Etter hundre års ventetid er det nå endelig klart for ny opera i hovedstaden. Fredag ble nøkkelen overlevert, og om to dager åpnes dørene.

BJØRVIKA: Etter 5 års byggeperiode, debatter, diskusjoner, bekymringer og innimellom gleder, var det takketaler og en liten smule vemod som sto i fokus da Statsbygg fredag ettermiddag overleverte nøklene og operabygget til Den Norske Opera og Ballett.

Dette er nesten litt uvirkelig, sa byrådsleder, Erling Lae (H), før han overleverte byrådets gave til operaen - en utendørsscene, som skal bringe både opera, ballett og annen kultur ut til folket.

Staselig

Operaen er trolig Norges mest omtalte og utskjelte bygg, men når det nå står klart på Oslos beste østkant, kan man ikke annet enn å kalle det et praktbygg.

700 firmaer med til sammen 8000 arbeidere fra 25 land, har vært i virke for å bygge operaen. I løpet av de nær 20 årene med aktivt arbeid for en ny opera har Norges befolkning vært vitne til gjentatte debatter om alt fra beliggenhet, marmor eller granitt, marmor med gule flekker og ikke minst bruk av skattepenger.

Når bygget nå er klart er det med visshet av at blant annet 19.000 m2 med marmor og 40.000 meter fugemasse er benyttet. Flaten med marmor består av intet mindre enn 33.000 enkeltsteiner, og en aluminiumskledning på 6000 m2.

3 millioner arbeidstimer er lagt ned, og 4 milliarder norske skattekroner er benyttet.

For et hus, sa kulturminister, Trond Giske fredag ettermiddag, mens byrådsleder Erling Lae kunne glede seg over at Bjørvika nå blir Oslos inngangsport.

Dette betyr noe mer for Oslo. Det er det største byutviklingsprosjektet noen sinne, og fra å være Oslos bakgård er Bjørvika nå blitt innfallsporten, sa han.

Styreleder i Den Norske Opera og Ballett, Eller Horn, lovet da også at Operaen skal være for folket i alle lag.

Et slikt hus forplikter. Vi skal fylle det med musikk og det skal være åpent og tilgjengelig - døgnet rundt. Her skal vi også ha lavterskeltilbud, men alltid med høy kvalitet, sa hun.

Fikk gaver

Direktør i Den Norske Opera og Ballett, Bernt Bauge kunne ved den offisielle overleveringen av operaens nøkkel, konstatere at drømmen nå faktisk var blitt virkelighet, mens Statsbygg kunne konstatere at det var med en viss vemod at prosessen for dem nå er over.

Dette gjaldt også Operafondet, som ved åpningen av den nye Operaen legger ned sin virksomhet, og donerer hele sin formue 4 millioner kroner til Operaen.

Gaver ble det også fra Oslo kommune, operaelsker Erling Lae overrakte som nevnt en utendørsscene, som skal bringe opera og ballett til folket.

Så er det da altså klart for den store dagen, lørdag 12. april 2008. Alt som kan krype og gå av norske kjendiser, nordiske kongehus, og ikke minst et enormt presseoppud, vil være til stede for å gjøre åpningsgallaen komplett.

Det hele vises på fjernsynsskjermer landet over, via rikskringkastingen, og Østkantavisa kan ikke annet enn å sitere fornyingsminister, Heidi Grande Røys.

Nå kan endelig teppet gå opp!

Østkantavisa følger opera-åpningen direkte på nett lørdag

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå