RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Endelig kom BSK-helten på sokkel


PÅ SOKKEL: Skipresident Erik Røste (til høyre) hadde sitt første offisielle oppdrag, og satte stor pris på å få avduke Oddbjørn Hagen på sokkel.
PÅ SOKKEL: Skipresident Erik Røste (til høyre) hadde sitt første offisielle oppdrag, og satte stor pris på å få avduke Oddbjørn Hagen på sokkel. Foto: Alle foto: Sigbjørn Kristiansen
Han ble offer for ondsinnet sladder da han gikk på ski for Bækkelaget. Men nå er Oddbjørn Hagen renvasket, og i helga kom den sagnomsuste skiløperen fra 30-tallet på sokkel ved Åkrestrømmen.

RENDALEN/BEKKELAGTE: Søndag kom Oddbjørn Hagen tilbake til sin barndomsbygd, Rendalen. Denne gangen på sokkel og som et varig minne om personen som i sin tid var regnet som verdens beste utøver på ski.Oddbjørn trådte blant annet sine ski i Bækkelaget sportsklubb.

Fem år på rad vant han det kombinerte rennet i Holmenkollen. Fem brødre Hagen utgjorde en kvintett i skispor, blant annet Eldar Hagen, som også sto bak salgsteltet på Norway cup. I tillegg ble søskenflokken anført av en far i en imponerende skifamilie.

Det ble Oddbjørn som kom til å ta de raskeste tak, satte utfor hoppene, og høstet heder og ære i VM, Holmenkollen og NM. Fem kongepokaler ble det, to i løpet av ett år!

Han led en skjebne under sin tid i Oslo på grunn av rykter og ondsinnet sladder. Noe som har fulgt hans navn helt til Tor Strømsmoen, som har skrevet hans biografi, gravde fram sannheten og fikk avlivet ryktene.

Nå er skiløperen hjemme igjen etter at Oddbjørn Hagens minnefond med ildsjeler i spissen grep tak i saken og fullført et langvarig ønske om at bygdas store skiløper måtte på sokkel.

LES OGSÅ: BSKs gullgutt og OL-vinner hedres med statue

Heder og ære

John Fiskvik, lederen i Oddbjørn Hagens minnefond, sa det slik:

– Nå må legge alle ryktene bak oss, uansett ståsted, hylle mannen, sa Fiskvik.

– Et eget frimerke er utgitt og nå foreligger biografien, og her står statuen.

Avdukingen var skipresident Erik Røstes første offisielle oppdrag, noe han uttrykte sin glede over.

Kunstneriske innslag

Oppdraget med statuen er det skulptøren Bjørn Sørvang Hansen som har hatt. Han bidro også med en minikonsert med sin jazzkvintett.

Det var ellers et program med mange lødige innslag med sang, musikk, opplesing.

Det var et kunstnerisk innslag ved Gunnhild Kværness som framførte Gunna Otnes neverbrev fra 1936, med en tekst som omhandlet den hedrede skiløperen.

Ordfører Norvald Illevold, styrelederen i Sparebanken Hedmarks kunstfond, Wenche Sæthre Høye, Bjørn Tore Lie, som representerte Bækkelagets Sportsklub og mange andre bidro i programmet.

Oddbjørn Hagens to barn framførte sin hyllest og takket for den heder deres far var blitt til del.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere