*Nettavisen* Nyheter.

Endelig kom BSK-helten på sokkel

PÅ SOKKEL: Skipresident Erik Røste (til høyre) hadde sitt første offisielle oppdrag, og satte stor pris på å få avduke Oddbjørn Hagen på sokkel. Foto: Alle foto: Sigbjørn Kristiansen

Han ble offer for ondsinnet sladder da han gikk på ski for Bækkelaget. Men nå er Oddbjørn Hagen renvasket, og i helga kom den sagnomsuste skiløperen fra 30-tallet på sokkel ved Åkrestrømmen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Barn og blomster: Rendalens yngre garde overrakte blomster til Oddbjørn Hagens to barn, Bjørn Einar Hagen og Liv Øyvåg.

Klikk på bildet for å forstørre.

VED STATUEN: Bjørn Einar Hagen (til venstre),fra Bækkelagets Sportsklub, Bjørn Tore Lie, og Liv Øyvåg.

Klikk på bildet for å forstørre.

mange kom: Over 400 personer var møtt fram søndag for å være med på avdukingen og hederen.

RENDALEN/BEKKELAGTE: Søndag kom Oddbjørn Hagen tilbake til sin barndomsbygd, Rendalen. Denne gangen på sokkel og som et varig minne om personen som i sin tid var regnet som verdens beste utøver på ski.Oddbjørn trådte blant annet sine ski i Bækkelaget sportsklubb.

Fem år på rad vant han det kombinerte rennet i Holmenkollen. Fem brødre Hagen utgjorde en kvintett i skispor, blant annet Eldar Hagen, som også sto bak salgsteltet på Norway cup. I tillegg ble søskenflokken anført av en far i en imponerende skifamilie.

Det ble Oddbjørn som kom til å ta de raskeste tak, satte utfor hoppene, og høstet heder og ære i VM, Holmenkollen og NM. Fem kongepokaler ble det, to i løpet av ett år!

Han led en skjebne under sin tid i Oslo på grunn av rykter og ondsinnet sladder. Noe som har fulgt hans navn helt til Tor Strømsmoen, som har skrevet hans biografi, gravde fram sannheten og fikk avlivet ryktene.

Nå er skiløperen hjemme igjen etter at Oddbjørn Hagens minnefond med ildsjeler i spissen grep tak i saken og fullført et langvarig ønske om at bygdas store skiløper måtte på sokkel.

LES OGSÅ: BSKs gullgutt og OL-vinner hedres med statue

Heder og ære

John Fiskvik, lederen i Oddbjørn Hagens minnefond, sa det slik:

– Nå må legge alle ryktene bak oss, uansett ståsted, hylle mannen, sa Fiskvik.

– Et eget frimerke er utgitt og nå foreligger biografien, og her står statuen.

Avdukingen var skipresident Erik Røstes første offisielle oppdrag, noe han uttrykte sin glede over.

Kunstneriske innslag

Oppdraget med statuen er det skulptøren Bjørn Sørvang Hansen som har hatt. Han bidro også med en minikonsert med sin jazzkvintett.

Det var ellers et program med mange lødige innslag med sang, musikk, opplesing.

Det var et kunstnerisk innslag ved Gunnhild Kværness som framførte Gunna Otnes neverbrev fra 1936, med en tekst som omhandlet den hedrede skiløperen.

Ordfører Norvald Illevold, styrelederen i Sparebanken Hedmarks kunstfond, Wenche Sæthre Høye, Bjørn Tore Lie, som representerte Bækkelagets Sportsklub og mange andre bidro i programmet.

Oddbjørn Hagens to barn framførte sin hyllest og takket for den heder deres far var blitt til del.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.