*Nettavisen* Nyheter.

Endelig kommer gangbroa

Lokalbefolkning og politikere har vært engasjert i lang tid. Nå kommer endelig gangbroa over E6.

FURUSET: Samferdselsetaten er i sluttfasen med å prosjektere ny gangbro over motorveien fra Ellingsrud til Furuset. Den 600 meter lange forbindelsen skal gjøre det trygt å ferdes til fots på strekningen.
Målet er å bli helt ferdig med alt sammen i løpet av 2007. Byggingen tar til nå til sommeren.
Det kan vi love, forsikrer prosjektleder Yngve Ruud i samferdselsetaten.

Ny gangbro

Gangbroa på Furuset er et omfattende byggeprosjekt til den nette sum av 20 millioner kroner. Byrådet har lagt 12 millioner kroner i potten. Staten bidrar med 5 millioner i spleiselaget, mens resten er såkalte groruddalsmidler. Kommunen er byggherre og samferdselsetaten er nå i ferd med å legge siste hånd på prosjekteringen. Det forteller prosjektleder Yngve Ruud ved veiplanseksjonen.
Her er det ikke bare snakk om en gangbro, men også et nytt gangveisystem. Det strekker seg Furuset senter i Søren Bulls vei og opp gamle Strømsvei på Ellingsrud, forteller han.
Gangbroa på Furuset har vært en kampsak i lokalmiljøet siden sentergata ble nedkjempet av en lokal aksjonistgruppe i 2002. Egentlig kunne byggingen vært igang, forteller byråd Peter N. Myhre (Frp).
Vi hadde håpet på byggestart i fjor men broen ble dyrere. Opprinnelig var planen å bygge betongbro. Nå ble det en buet stålbro isteden. Fordelen med en slik, er at den kan bygges uten at trafikken på E6 blir hindret. Det er bedre å gjøre det skikkelig når vi først er igang, sier han.
Dette er et stort og dyrt prosjekt som knyttes opp mot sykkelveinettet som skal bygges langs E6, føyer han til.

Ingen garanti

Prosjektlederen kan ikke garantere at broen blir ferdig i år. Men han lover at byggingen vil starte opp med gangveisystemet. Stien skal være 3 meter bred og gå i slynger slik at det ikke blir for bratt. Når dette er ferdig begynner arbeidet med hengebroen og gangeveien ned mot Furuset senter. Broen skal passe godt inn i miljøet rundt, lover Ruud. "Knekken" i Søren Bulls vei opp mot broen skal også rettes opp.
Vi er igang med arbeidet til sommeren. Jeg kan ikke love at alt blir ferdig i 2007, men i teorien kan vi klare det. Problemet er at entrepenørmarkedet er presset. De har mye å gjøre, sier Ruud.

Moskeen forsinker

En forsinkendende faktor er at bygging av moskeen ved E6 har tatt tid. Utbyggeren kom bare til grunnmuren før alt stanset opp. Men entrepenøren skal snart være igang igjen, antyder Ruud.
Utbyggerne av moskeen er forpliktet til å opparbeide gangvei på sitt område. Vi skal ikke underslå at moskeplanene har bidratt til at gangbroprosjektet har blitt endel forsinket. Vi kunne jo bygd frem til mosketomta, men det ville fortsatt manglet en bit ned til Furuset senter, sier prosjektlederen.

Svært etterlengtet

Gangbroa har vært en kampsak i nærmiljøet i lang tid. Bydelsutvalgets leder Rolf Erik Johansen (SV) har frontet en underskriftskampanje som til sist ble kronet med at byrådet bevilget penger til bygging. Johansen er som sunket i jorden etter gjentatte forsøk på å oppnå kontakt siden før jul fra Lokalavisens side. Men Ruud håper og tror at meldingen om byggestart faller i god jord på Furuset.
Det er lite hyggelig å gå her slik det er nå. Beboerne får nå en tryggere og bedre gangforbindelse. Det er jo et overordnet politisk mål med mindre bruk av bil og mer gange og sykling. Men da må jo vi gi dem en reell mulighet til å sette bilen igjen. Det får man nå, sier Ruud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.