Gå til sidens hovedinnhold

Endelig kommer Marka-loven

Østmarkas Venner er i ekstase etter regjeringens nye lovforslag.

GRORUDDALEN: Dette er en merkedag for alle som er glad i Marka, sier leder i Østmarkas Venner, Steinar Saghaug.

Regjeringen la fram lovforslaget fredag, og den vil mest sannsynlig tre i kraft i september 2009.

Loven er en viktig miljølov som trer fram som en milepæl i arbeidet for å fremme friluftslivet. Loven vil sikre Marka som en enestående ressurs for friluftsliv, naturopplevelse og folkehelse, sier utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim i en pressemelding.

1,2 millioner naboer

Jeg vet at det er mange som har sett fram til denne dagen og håper at de vil glede seg sammen med meg over at vi nå endelig får en Marka-lov som de har jobbet for lenge, fortsetter Solheim.

Rundt 1,2 millioner mennesker har Marka som nærmeste og største turområdet. Marka strekker seg over 19 kommuner i fem fylker.

Østmarkas Venner utfordret den rødgrønne regjeringen i 2005 til raskt å følge opp Soria Moria-erklæringen, om å innføre et særskilt lovfestet vern av Oslo-marka.

Et halvår senere fikk de melding om at regjeringen hadde startet utarbeidelsen av en egen lov for vern av oslomarka. Tre år seinere er lovforslaget klart og Østmarkas Venner kunne ikke fått en bedre julegave.

God dialog

Det er først og fremst gledelig at loven blir en friluftslov, og at den vil gi mulighet til å verne med utgangspunkt i friluftshensyn. Dette formål blir mer og mer viktige for nåværende og kommende generasjoner i den tett befolkete hovedstadsregionen.

Arbeidet med Marka-loven har skjedd i en åpen og god dialog mellom ulike interessegrupper i regi av Miljøverndepartementet. Det bør legge et godt grunnlag for videre dialog til beste for alle markabrukere, sier Saghaug i en pressemelding.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget