*Nettavisen* Nyheter.

Endelig vinterføre!

SILKEFØRE: Flere skianlegg har allerede gode forhold. Dette bildet er fra Trysilfjellet, som i år planlegger åpning 31. oktober.

For de ivrigste skikjørerne er noen bakker allerede åpne.

Klikk på bildet for å forstørre.

HØSTTUR: Enkelte steder var skiføret på plass for flere uker siden. Dette bildet er tatt på Haukelifjell 14. oktober.

Klikk på bildet for å forstørre.

BARNEGLEDE: Hemsedal er godt i rute for sesongstart, og melder om at flere lokale barn allerede har gått opp bakkene og tatt årets første svinger i snøen.

Klikk på bildet for å forstørre.

NYHETER: Flere av alpinanleggene utvider i år. Blant annet vil Hemsedal utvide og forbedre parkene så det mulig å kjøre parkelementer fire kilometer sammenhengende.

– Du skulle vært her åpningshelgen. Det var rene påskestemningen; sol, blide folk og flotte forhold, sier daglig leder i Gaustablikk Skisenter, Ole Martin Benth.

Bakkeåpning

Takket være snøkanoner og mange kalde netter, satset både Gaustablikk og Bjorli i år på rekordtidlig sesongstart. De åpnet allerede 17. oktober.

Men vær og føreforhold skifter fort, og uken etter åpning er Gaustablikks daglige leder litt mindre optimistisk.

– Nå har vi hatt både regn og varmegrader, og da blir det dårlig med mer snølaging. Hvis kuldeperioden hadde fortsatt, kunne vi ha åpnet flere bakker de nærmeste helgene. Nå må gjestene foreløpig nøye seg med den ene bakken som allerede er åpnet, forteller han.

I alt har Gaustablikk 30 bakker, og Benth mener de fleste bør være klare til 1. desember.

– Ikke alle bakkene våre har snøkanoner, så der kan vi ikke gjøre annet enn å vente på at naturen ordner opp. Men til jul er jeg ganske sikker på at alt er åpent, sier han.

Væravhengig

De neste anleggene som skal være klare for sesongstart, er Kvitfjell, Trysil, Gålå, Filefjell og Uvdal, som alle satser på åpning 31. oktober.

– Vi har lagt 25.000 kubikkmeter snø, men trenger fortsatt mer og er avhengig av kuldegrader for å få det til, sier salgs- og markedssjef i Trysilfjellet Alpin, Sondre Amdahl.

Han er likevel rimelig sikker på at den planlagte åpningsdatoen holder.

– Spørsmålet er hvor mange bakker som er klare. Vi har 65 bakker totalt. Å kunne åpne alle allerede i månedsskiftet oktober/november ser jeg på som helt usannsynlig.

Ifølge norgesansvarlig i Skiinfo, Jens Løland, har anleggene ulik strategi for når sesongen bør starte.

– Mange av de store anleggene gidder ikke å åpne én liten bakke. Det skal være skikkelige forhold og mange bakker å velge i før de tar imot folk. Hemsedal, for eksempel, har allerede laget 50.000 kubikkmeter snø, og er godt i rute til sin åpning 13. november, sier han.

Hos Gaustablikk Skisenter, derimot, ser daglig leder Benth verdien av å være først ute.

– Å åpne tidlig er viktig for konkurransen. På den måten får vi blant annet en del besøk av lag og klubber som kanskje ellers ville reist utenlands.

Pengene tilbake

Noen av destinasjonene opererer med snøgaranti.

Kvitfjell, for eksempel, reklamerer i år med minst to skitrekk og tre kilometer med bakker åpne fra lørdag 14. november, hvis ikke kan du kostnadsfritt avbestille alle bookinger.

Trysilfjellet garanterer minst 20 kilometer med åpne nedfarter i perioden 12. desember til 18. april, mens Hemsedal garanterer minimum 5 kilometer med bakker fra sesongstart i november til sesongslutt i mai.

– Trysil var først ute med å tilby snøgaranti, og flere andre har kopiert konseptet, forteller Løland i Skiinfo.

– Særlig utlendingene er glad i garantien, det er ikke noe poeng å ta turen fra Danmark til Norge om bakkene er stengt, forteller han.

Når det gjelder forholdene for langrenn, kan Løland melde at flere steder allerede har preparerte løyper.

– Geilo, Skeikampen, Røldal, Gol, Haukelifjell, Ål og Beitostølen har allerede meldt om brukbare langrennsforhold, sier Løland, og opplyser om at de ulike destinasjonene kontinuerlig oppdaterer informasjon om forholdene for både alpin og langrenn på www.skiinfo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.