*Nettavisen* Nyheter.

Engasjert guide til samtidslitteraturen

Marta Norheim ga de fremmøtte en røff guide til norsk samtidslitteratur.

Litteraturkritiker Marta Norheim holdt foredrag om boken sin, på Deichman på Grünerløkka.

GRÜNERLØKKA: Da Samlaget forlag kom med en forespørsel, tenkte jeg; dette prosjektet er for meg, saMarta Norheim.

I 2007 ga hun ut boken "Røff guide til samtidslitteraturen", i et opplag på 2.500. Nå lanseres den på ny, i pocket-format. I den sammenhengen er Norheim invitert til Grünerløkka for å prate om boken, og om norsk samtidslitteratur.

Første bok

Boken Norheim har skrevet, omtaler norske forfattere og deres bøker, fra 1990 og frem til i dag. Dette er hennes første bok.

Som kritiker er det viktig å ikke komme for nær forfatterne. Det er nesten så jeg forholder meg kun til bøkene, ikke til de som har skrevet dem. I min bok omtaler jeg ikke forfatterne i særlig grad, utover det de har skrevet, sa hun.

Norheim er kanskje aller best kjent som kulturjournalist i NRK P2. I 2002 ble hun kåret til årets litteraturkritiker. Hun er ikke redd for å sin hva hun mener om bøkene hun anmelder.

Når forfattere gir ut bøker, ytrer de seg i det offentlige rom. Kritikk er en del av det bildet. Men kommer det en ung forfatter med en dårlig debutbok, kan jeg nok forbigå den i stillhet, og vente på bok nummer to, forklarte hun.

Flere foredrag

I juni i år er Norheim invitert til Nederland for å prate om hva som rører seg i norsk samtidslitteratur. Og i forbindelse med sin egen utgivelse, har hun holdt omtrent 30 foredrag, lik det hun holdt for snaut 20 oppslukte tilhørere på Deichmanske bibliotek.

I foredraget kom hun inn på den mest vanlige tematikken i samtidslitteraturen, og forskjeller mellom kjønnsrollene.

Ifølge Norheim er det overvekt at ensomme, mannlige outsidere, blant forfatternes hovedpersoner.

Hun trakk frem flere av Erlend Loes rollefigurer, eksempelvis fra den nå kinoaktuelle "Tatt av kvinnen".

De som møtte frem i den lille salen oppunder taket på biblioteket, satt musestille i de gamle stolradene fra Saga kino, gjennom hele det 45 minutter lange fordraget. Den engasjerte foredragsholderen kunne nok fint holdt på dobbelt så lenge, dersom hun hadde ønsket det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.